Принципи навчання іноземних мов студентів у закладах вищої освіти Німеччини - Лупаренко, Світлана Євгенівна; Матвійчук, Ольга Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є розкриття принципів навчання іноземних мов студентів у закладах вищої освіти Німеччини. Визначено основні завдання навчання іноземних мов у закладах вищої освіти Німеччини, а саме: досягнення студентами високого рівня володіння мовою (часто B2/C1 за CEFR), достатнього для успішного навчання та професійної діяльності, підготовку до міжнародної академічної мобільності, розвиток критичного мислення та навичок адаптації до змінюваних умов життя тощо. Висвітлено підходи, на яких ґрунтується процес навчання іноземних мов студентів у закладах вищої освіти Німеччини, як-от: комунікативний, компетентісний, особистісно-діяльнісний, дослідницький підходи тощо. Охарактеризовано основні принципи навчання іноземних мов студентів у закладах вищої освіти Німеччини, зокрема: студентоцентрованість процесу навчання; індивідуалізація і диференціація процесу навчання; автономія закладу вищої освіти в організації освітнього процесу та підвищення рівня автономії, самостійності студентів у процесі навчання; зв’язок навчання з життям; міжкультурна спрямованість освітнього процесу; цільова спрямованість процесу навчання; спрямованість процесу навчання на цілісний розвиток особистості та формування різних навичок; комунікативна спрямованість процесу навчання іноземних мов; інтеграція іноземної мови з іншими навчальними предметами, поєднання вивчення іноземних мов з основною спеціалізацією студентів (особливо студентів не філологічних спеціальностей); інтеграція традиційних освітніх практик з освітніми інноваціями, зокрема цифровими технологіями, нетрадиційними формами і методами навчання; застосування автентичних (оригінальних) навчальних матеріалів; орієнтація процесу навчання іноземної мови на стандарти CEFR; упровадження дослідницького підходу до навчання мови в німецьких університетах; контекстуальне вивчення іноземних мов.