Розвиток критичного та логіко-математичного мислення молодших школярів засобами ігрових та проблемно-пошукових технологій - Вишинська, Галина Василівна; Васільєва, Оксана Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено розвиток критичного та логіко-математичного мислення молодших школярів засобами ігрових та проблемно-пошукових технологій. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю формування у молодших школярів критичного та логіко-математичного мислення як ключової компетентності XXI століття, а також адаптації педагогічних методик до потреб сучасної початкової освіти. Метою дослідження є визначення ефективних шляхів розвитку критичного та логіко-математичного мислення молодших школярів засобами ігрових та проблемно-пошукових технологій у процесі початкового навчання. Дослідження спрямоване на вивчення впливу ігрових та проблемно-пошукових технологій на розвиток критичного та логіко-математичного мислення молодших школярів, а також на визначення ефективних підходів до їх застосування в навчальному процесі початкової школи. У дослідженні використано методи аналізу науково-педагогічної літератури, систематизації та узагальнення педагогічного досвіду, а також порівняння існуючих методик навчання молодших школярів. У статті обґрунтовано значення розвитку критичного та логіко-математичного мислення, досліджено роль ігрових і проблемно-пошукових технологій, визначено психолого-педагогічні умови ефективного формування мислення, розглянуто теорії Ж. Піаже, Л. Виготського, В. Дьєнеша, узагальнено науковий і практичний досвід їх застосування. Встановлено, що використання ігрових та проблемно-пошукових технологій є ефективним засобом розвитку критичного та логіко-математичного мислення молодших школярів. Ключові слова: критичне мислення, логіко-математичне мислення, молодші школярі, ігрові технології, пізнавальна діяльність, когнітивні навички, початкова освіта.