Етичні виклики та регуляторні аспекти застосування штучного інтелекту в системах оцінювання академічної успішності здобувачів освіти - Яковлєва, Ольга Миколаївна; Дем’яненко, Олена Олександрівна; Базиль, Олена Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Інтеграція штучного інтелекту в освітній процес, зокрема в систему оцінювання академічної успішності, не лише підвищує ефективність обробки освітніх даних, а й загострює етичні й регуляторні суперечності. Автоматизація оцінювальних рішень трансформує традиційні підходи до академічної відповідальності, прозорості та справедливості, що зумовлює потребу в комплексному науковому осмисленні цих процесів. Метою статті є дослідження етичних викликів і регуляторних аспектів застосування штучного інтелекту в системах оцінювання академічної успішності здобувачів освіти, а також обґрунтування концептуальних підходів до його відповідальної інтеграції в освітнє середовище. Методи. Застосовано методи системного та структурно-логічного аналізу, порівняльного аналізу нормативно-правових підходів та узагальнення наукових поглядів на етику алгоритмічних рішень. Для розроблення узагальненої моделі застосування штучного інтелекту в оцінюванні результатів навчання – метод концептуального моделювання. Результати. Систематизовано основні етичні виклики, зумовлені впровадженням штучного інтелекту в оцінювання академічної успішності, зокрема алгоритмічна упередженість, непрозорість оцінювальних рішень, ризики порушення конфіденційності даних та деградація педагогічної відповідальності. Проаналізовано основні регуляторні підходи до застосування штучного інтелекту в освіті на міжнародному та інституційному рівнях. Розроблено концептуальну модель відповідального застосування інтелектуальних систем, що ґрунтується на поєднанні алгоритмічної підтримки з пріоритетним контролем людини. Висновки. Обґрунтовано доцільність упровадження людиноцентричного підходу до застосування штучного інтелекту в системах оцінювання академічної успішності. Доведено, що ефективність алгоритмічних інструментів безпосередньо залежить від суворого дотримання етичних принципів, нормативної відповідності та збереження прерогативи викладача в ухваленні остаточних оцінювальних рішень.