Цифрові та мультимедійні технології у навчанні і вихованні дітей з тяжкими порушеннями мовлення - Лещій, Наталія Петрівна; Літовченко, Ольга Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета статті – експериментально визначити ефективність використання цифрових та мультимедійних технологій у навчанні та вихованні дітей молодшого шкільного віку із тяжкими порушеннями мовлення для комплексного збагачення словникового запасу, розвитку комунікативних умінь та соціально значущих навичок. Для досягнення мети дослідження було використано комплекс теоретичних, емпіричних та статистичних методів. Теоретичні методи (аналіз, узагальнення наукових джерел) дали змогу обґрунтувати педагогічні засади застосування цифрових і мультимедійних технологій у роботі з дітьми з тяжкими порушеннями мовлення, а емпіричні (педагогічний експеримент, логопедичне обстеження, педагогічне спостереження, аналіз продуктів мовленнєвої діяльності) — виявити динаміку змін у лексиці, комунікативних уміннях і соціальній взаємодії дітей. Для узагальнення результатів і підтвердження їх достовірності застосовувалися методи кількісного та якісного аналізу. Експериментальне дослідження засвідчило, що системне використання цифрових і мультимедійних технологій у навчально-виховному процесі сприяє істотному збагаченню пасивного й активного словникового запасу дітей молодшого шкільного віку із тяжкими порушеннями мовлення. У дітей експериментальної групи зафіксовано як кількісне зростання словника, так і якісні зміни лексико-граматичної будови мовлення, ускладнення синтаксичних конструкцій та підвищення мовленнєвої активності, тоді як у контрольній групі зміни мали обмежений характер. Застосування цифрових і мультимедійних засобів позитивно вплинуло на розвиток комунікативних умінь і соціальної взаємодії дітей. Доведено ефективність цифрових і мультимедійних технологій як педагогічно доцільного інструменту навчання й виховання дітей молодшого шкільного віку з тяжкими порушеннями мовлення. Їх використання забезпечує комплексний вплив на мовленнєвий, комунікативний і соціальний розвиток дітей та може бути рекомендоване для впровадження у практику спеціальних та інклюзивних закладів освіти.