Принципи розробки англомовних професійно орієнтованих навчальних матеріалів для технічних університетів - Синекоп, Оксана Степанівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню принципів розробки англомовних професійно орієнтованих навчальних матеріалів. Мета статті полягає в аналізі зарубіжного досвіду окреслення принципів створення навчальних матеріалів та визначенні специфіки принципів у межах вивчення іноземної мови професійного спрямування. Актуальність дослідження зумовлена процесами цифровізації освітнього середовища та потребою у розробці спеціалізованих навчальних матеріалів для повного спектру технічних спеціальностей. Дослідження ґрунтувалося на аналізі наукової літератури, узагальненні та систематизації розвідок науковців, що дозволило визначити принципи створення навчальних матеріалів з англійської мови професійного спрямування. У результаті дослідження визначено ключові фактори щодо формування системи принципів для розробки навчальних матеріалів з професійно орієнтованої англійської мови. Фактор урахування навчального потенціалу здобувача вищої освіти включає принцип диференціації та індивідуалізації. Фактор урахування лінгводидактичних особливостей англомовних професійно орієнтованих навчальних матеріалів охоплює: принцип автентичності матеріалів, принцип урахування лінгвостилістичної необхідності і достатності, принцип інтегрованості всіх видів мовленнєвої діяльності, принцип актуалізації базових знань, принцип консолідації, принцип самостійної роботи, принцип поєднання індивідуальної і групової роботи та принцип варіативності й вибору. Фактор урахування фахової специфіки передбачає принцип контекстуальної релевантності та принцип міждисциплінарних зв’язків. Фактор залучення цифрових технологій включає принцип залучення різноманітних інтерактивних технологій, принцип гнучкого доступу, принцип використання штучного інтелекту як інструменту підтримки, принцип динамічного оновлення. Визначені принципи сприятимуть ефективності розробки навчальних матеріалів.