Корекційно-профілактичні заходи для юних плавців з порушеннями біомеханіки опорно-рухового апарату - Дуда, Андрій Романович; Петрович, Вікторія Володимирівна; Захожий, Володимир Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
На сучасному етапі ставляться високі вимоги до організації тренувального процесу юних спортсменів, що обумовлено необхідністю досягнення спортивних результатів, які відповідають вимогам навчальних програм для ДЮШС. Водночас результати аналізу попередніх досліджень науковців засвідчують про наявні порушення біомеханіки опорно-рухового апарату юних спортсменів, а відповідно і низький рівень їх фізичної підготовленості. Мета дослідження – розробити заходи спрямовані на корекцію та профілактику порушень біомеханіки опорно-рухового апарату юних плавців. Методи. Аналіз, синтез та узагальнення, систематизація та класифікація, логічний метод. Результати. Результати досліджень стану постави у юних плавців засвідчили, що серед досліджуваного контингенту найбільш поширеним порушенням постави є сутулість. Саме тому ми розробили програму корекційно-профілактичних заходів для юних плавців з метою корекції наявних порушень постави і профілактикою можливих її порушень. У нашій програмі ми використовували засоби оздоровчого фітнесу, зокрема і з використанням фітнес-обладнання для виконання фізичних вправ на суші та спеціального інвентарю для його використання під час занять у воді. Ми пропонуємо фізичні вправи на суші з використанням такого інвентарю: босу, бодібар, степ, тенісних м’ячів, фітбола, метбола, гумових м’ячів для пілатесу, кульок для сухого басейну, гантелей, тумби, довгих й коротких гумок та BlfzePod-світлячків. Під час виконання вправ у воді ми застосовували плавники, дошки для плавання, ласти, калабашки, плаваючі мати та аквапалиці. Програма тренувального процесу була поділена на три основні частини, кожна з яких містила конкретно визначені завдання, що виконувались з метою досягнення поставлених цілей. Кожна частина програми була спрямована на досягнення певних результатів, що відповідали специфічним етапам розвитку та вдосконалення фізичних навичок. Нами розроблено двадцять комплексів фізичних вправ до яких ми включили вправи на суші та у воді, які сприяли корекції та профілактиці порушень постави. Розроблена нами програма містила корекційно-профілактичні засоби з використанням елементів оздоровчого фітнесу на суші і у воді. У розроблених нами комплексах ми пропонуємо використовувати вправи з фітнес обладнанням і спеціальним інвентарем для занять у воді. Ми вважаємо що запропоновані нами комплекси фізичних вправ сприятимуть корекції наявних порушень постави та профілактиці можливих порушень постави юних плавців.