Теоретичне обґрунтування та розробка прескриптивної моделі тренувального процесу кваліфікованих бадмінтоністів із порушенням слуху - Гринченко, Ігор Борисович; Золотухін, Олександр Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Тренувальний процес кваліфікованих бадмінтоністів із порушенням слуху є складною науково-методичною проблемою, актуальність якої посилюється нормативними вимогами ICSD щодо заборони використання слухових апаратів під час змагань. Мета дослідження – теоретичне обґрунтування та розробка інтегрованої прескриптивної моделі підготовки кваліфікованих бадмінтоністів із порушенням слуху. Аналітичний огляд базувався на системному аналізі наукових джерел, які охоплюють період 2018–2025 рр. Систематичний пошук було проведено з використанням таких баз даних, як Google Scholar, PubMed та Research Gate. Використані ключові слова включали: бадмінтоніст, засоби адаптивного спорту, порушення слуху, адаптовані технології. Встановлено, що визначальною причиною порушень біомеханіки та технічних викривлень у спортсменів із порушенням слуху є специфічні функціональні дефіцити, зумовлені підвищеною залежністю від візуального аналізатора та зниженим постуральним контролем. Розроблено інтегровану прескриптивну модель тренувального процесу кваліфікованих бадмінтоністів із порушенням слуху, яка являє собою структурно-функціональний синтез, що об'єднує цільові корекційні втручання, адаптовані технологічні засоби сенсорної компенсації та культурно-адаптовану психологічну підтримку. Показано, що цей системний підхід забезпечує ефективне вдосконалення функціональної готовності, моделюючи умови змагань, у яких вирішальною перевагою стає використання тактильних та візуальних сигналів. Теоретично обґрунтовано та розроблено інтегровану модель тренувального процесу кваліфікованих бадмінтоністів із порушеннями слуху, спрямовану на комплексне вдосконалення їх функціональної готовності, техніко-тактичних навичок і психологічної стійкості, яка ґрунтується на поєднанні сучасних тренувальних технологій із культурно-адаптивним підходом, що дозволяє враховувати специфічні потреби спортсменів з порушеннями слуху та підвищувати ефективність управління тренувальним процесом.