Особливості адаптації організму військовослужбовців до фізичних навантажень та умови вдосконалення їх працездатність - Романчук, Сергій Вікторович; Романчук, Віктор Миколайович; Боярчук, Олександр Михайлович; Гусак, Олександр Дмитрович; Лапшин, Володимир Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
На сьогодні актуальним питанням є якісна підготовка військовослужбовців до професійної діяльності. Проведення підготовки військовослужбовців за програмою базової загально-військової підготовки (БЗВП) відбувається на тлі адаптації їх організму до значних фізичних навантажень. Для забезпечення успішності процесу адаптації військовослужбовців варто застосовувати засоби фізичної підготовки, особливо спрямовані на підвищення ефективності функціонування серцево-судинної системи та системи дихання. Доведено, що для забезпечення повної адаптації до професійної діяльності повинен бути організований період багаторазового повторення циклу дії. Під час адаптації, що відбувається під впливом тренування, обумовлені не лише вибором певного типу вправ, але й певним рівнем фізичного навантаження. Метою дослідження визначено теоретично обґрунтувати особливості адаптації організму військовослужбовців до фізичних навантажень та дослідити вплив рівня їх фізичної підготовленості на показники працездатності. Використано методи: теоретичний аналіз і узагальнення матеріалів попередніх досліджень, педагогічне спостереження, методи математичної статистики. За результатами тестування функціонального стану військовослужбовців було визначено, що показники за час БЗВП не змінилися. Отримані результати свідчать про те, що функціональні можливості у військовослужбовців з достатнім рівнем фізичної підготовленості забезпечували компенсовану відповідь організму на дію факторів бойової підготовки. У військовослужбовців з низьким рівнем фізичної підготовленості функціональні можливості були низькими, їх працездатність знижувалася. Показники функціонального стану достовірно гірші ніж у військовослужбовців 1-ої групи як у процесі підготовки (t=2,650; р<0,05), так і після її завершення (t=4,702; р<0,001). Висновки. Засоби та методи фізичної підготовки дозволяють успішно адаптувати людину до військової служби та професійної діяльності, що особливо актуально в сучасних умовах України.