Педагогічне спостереження у системі оцінювання розвитку дітей дошкільного віку в інклюзивному освітньому середовищі - Мартинчук, Олена Валеріївна; Найда, Юлія Михайлівна; Заєркова, Наталія Віталіївна; Купченкова, Маргарита Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є обґрунтування можливостей використання педагогічного спостереження як методу оцінювання розвитку дітей дошкільного віку в інклюзивному освітньому середовищі та висвітлення змісту й логіки розробленої карти спостереження як інструмента системного, накопичувального оцінювання. Особлива увага приділяється визначенню сфер і параметрів розвитку дитини, що є значущими для прийняття педагогічних рішень у межах міждисциплінарної команди супроводу. У дослідженні використано теоретичні методи аналізу та узагальнення наукових і нормативно-методичних джерел з проблем інклюзивної дошкільної освіти та педагогічного оцінювання, а також метод педагогічного моделювання. Основою для розроблення інструмента стала польська модель багатопрофільної оцінки рівня функціонування дитини (WOPFU), адаптована до умов українського закладу дошкільної освіти з урахуванням вимог інклюзивного навчання. Представлено карту спостереження за розвитком дитини дошкільного віку, яка охоплює ключові сфери розвитку (соціальну, емоційну, мовленнєву, когнітивну, поведінкову, адаптивну) та передбачає фіксацію показників у динаміці. Обґрунтовано, що використання структурованої карти дає змогу зменшити суб’єктивність оцінювання, забезпечити узгодженість спостережень різних фахівців і сформувати єдине інформаційне поле для планування індивідуальної педагогічної підтримки дитини в інклюзивній групі. Застосування педагогічного спостереження на основі структурованої карти розглядається як ефективний і доступний підхід до оцінювання розвитку дітей дошкільного віку в інклюзивному освітньому середовищі. Запропонований інструмент сприяє переходу від фрагментарних спостережень до системного, накопичувального аналізу розвитку дитини та може бути використаний у практиці закладів дошкільної освіти для підвищення якості інклюзивного освітнього процесу.