Аналіз процесу формування системи спортивної підготовки в сучасних українських національних єдиноборствах - Литвиненко, Андрій Миколайович; Коноваленко, Оксана Костянтинівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті здійснено комплексне теоретичне узагальнення проблеми генезису системи підготовки в українських національних видах спортивних єдиноборств у контексті теорії спорту. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю науково обґрунтованого осмислення традиційної української бойової культури як історико-культурного та педагогічного феномену, а також пошуком ефективних шляхів її адаптації до сучасних моделей багаторічної спортивної підготовки. Метою дослідження було визначення особливостей генезису системи підготовки спортсменів у національних видах єдиноборств з урахуванням історичних, соціокультурних і спортивно-педагогічних чинників. У процесі дослідження застосовано наступні методи: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, історико-логічний і порівняльний аналіз, системно-структурний підхід та методи теоретичного моделювання. Критичний аналіз наукових джерел засвідчив фрагментарність наявних досліджень, відсутність чіткого понятійного апарату та недостатню інтеграцію положень теорії спорту у вивчення бойових традицій українців. Результати. Встановлено, що історико-культурними передумовами формування традиційної української бойової культури були прикордонний характер розвитку українських земель, тривала військова загроза та провідна роль козацтва як соціально-військового інституту, у межах якого, фізичний гарт поєднувався з морально-етичними й патріотичними цінностями. У дослідженні обґрунтовано п’ять основних етапів генезису системи підготовки в українських національних видах єдиноборств: традиційно-побутовий, військово-організаційний, трансформаційно-адаптаційний, спортивно-інституціональний та сучасний науково-інтеграційний. Показано, що розвиток системи підготовки відбувався за закономірностями наступності традицій, еволюції від прикладних форм бойової діяльності до регламентованих спортивних єдиноборств, зростання рівня наукової обґрунтованості та інтеграції з теорією спорту. Доведено системоутворювальну роль ціннісно-мотиваційних чинників, насамперед патріотизму та національної ідентичності, які з позицій теорії спорту впливають на стійкість до навантажень, змагальну надійність і довготривалу спортивну мотивацію спортсменів. Висновки. Узагальнені результати підтверджують доцільність наукового переосмислення й адаптації елементів традиційної бойової культури до сучасних моделей багаторічної підготовки з дотриманням принципів системності, поетапності, спеціалізації та індивідуалізації.