Синергія цифрових інструментів та традиційних педагогічних методик як основа розвитку гнучких навичок у майбутніх фахівців - Хорошайло, Олена Станіславівна; Гах, Роман Васильович; Красильникова, Ірина Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Цифрова трансформація вищої освіти посилює вимоги до якості професійної підготовки майбутніх фахівців, зокрема в частині формування гнучких навичок, пов’язаних з адаптивністю, ефективною комунікацією, критичним мисленням і саморегуляцією навчальної діяльності. У цих умовах актуалізується потреба в науково обґрунтованому поєднанні інноваційних і традиційних педагогічних практик, здатних забезпечити системний характер розвитку надпрофесійних навичок у здобувачів вищої освіти. Метою статті є теоретико-методологічне обґрунтування поєднання цифрових освітніх інструментів і традиційних навчальних методик як чинника розвитку універсальних компетенцій у процесі професійної підготовки здобувачів вищої освіти в умовах цифрової трансформації освітнього середовища. Методи. У дослідженні використано методи теоретичного та концептуального аналізу наукових джерел, порівняльного зіставлення педагогічних підходів, структурно-функціонального аналізу, узагальнення педагогічного досвіду та результатів спостереження за навчальною діяльністю студентів у змішаному освітньому середовищі, зокрема аналіз результатів їхньої навчальної та проєктної діяльності. Результати. Визначено дидактичний потенціал цифрових освітніх інструментів у розвитку гнучких навичок майбутніх фахівців, особливо у контексті критичного мислення, командної взаємодії та здатності до самостійного ухвалення рішень. Окреслено педагогічні можливості усталених методик навчання щодо формування особистісних навичок на засадах проблемності, діалогічності та рефлексивності. Обґрунтовано умови ефективного поєднання цифрових інструментів і перевірених педагогічних методик, що забезпечують цілісність і дидактичну виваженість освітнього процесу. Висновки. Доведено, що поєднання цифрових освітніх інструментів і традиційних педагогічних методик є системоутворювальним чинником розвитку гнучких навичок у процесі професійної підготовки здобувачів вищої освіти. Практична значущість результатів полягає у можливості використання обґрунтованих критеріїв при проєктуванні освітніх програм і навчальних курсів у закладах вищої освіти.