Педагогічний коучинг як інструмент формування готовності до інклюзивного викладання у початкових класах - Бахмат, Наталія Валеріївна; Новіцька, Інеса Василівна; Веремчук, Алла Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У дослідженні схарактеризовано інноваційний підхід до професійної підготовки вчителів в умовах сучасних освітніх трансформацій, який сприяє формуванню готовності педагогів до ефективної роботи з учнями з різноманітними освітніми потребами. Мета статті полягає у теоретичному аргументуванні педагогічного коучингу як ефективного інструменту для розвитку професійних компетенцій, рефлексивних умінь і мотивації вчителів початкових класів до роботи з учнями з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного освітнього процесу. Методи.У межах роботи використано систему взаємодоповнювальних методів, зокрема аналіз і синтез науково-педагогічної, психолого-педагогічної та спеціальної літератури, поєднання теоретичних засад підготовки вчителя початкових класів до інклюзивного навчання й обґрунтування ефективності педагогічного наставництва як засобу професійного розвитку. Результати. З’ясовано, що впровадження педагогічного коучингу у професійну підготовку вчителів молодших класів забезпечує зростання їхньої готовності до інклюзивного викладання за всіма структурними компонентами. Застосування коучингових технологій сприяло підвищенню професійної впевненості та розвитку практичних умінь педагогів для створення інклюзивного освітнього простору, адаптації навчального матеріалу й продуктивної взаємодії з учнями та батьками. Висновки. Педагогічний коучинг формує готовність учителів початкових класів до інклюзивного викладання, розвиваючи фахову рефлексію, мотивацію до самовдосконалення та усвідомлення цінностей інклюзивної освіти. Він замінює репродуктивні моделі підвищення кваліфікації на особистісно орієнтовану підтримку, активізує внутрішні ресурси педагога та підвищує впевненість у роботі з учнями з особливими потребами. Коучингові методики сприяють формуванню практичних навичок учителів, підтримці ефективної взаємодії та партнерства в освітньому процесі, покращуючи якість інклюзивного середовища початкової школи.