Роль тренера у створенні здоров’язбережувального спортивного середовища - Борщенко, Валерія Володимирівна; Дишель, Галина Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасному спорті спостерігається зростання інтенсивності тренувальних навантажень, частоти травматизації, психоемоційного вигорання та ризику хронізації функціональних порушень у спортсменів. Водночас тренер є основним суб’єктом організації тренувального процесу та формування спортивного середовища, що визначає умови для збереження здоров’я учасників занять. Тому дослідження ролі тренера у створенні здоров’язбережувального спортивного середовища є актуальним для підвищення якості підготовки спортсменів, оптимізації навантажень, профілактики травм і забезпечення довготривалого збереження їх фізичного та психічного здоров’я. Мета - дослідити роль тренера у створенні здоров’язбережувального спортивного середовища та визначити основні компоненти його здоров’язбережувальної діяльності, що забезпечують збереження здоров’я спортсменів у процесі підготовки. У роботі використано аналіз наукових публікацій, контент-аналіз нормативно-методичних документів, систематизацію педагогічних підходів до здоров’язбереження в спорті, а також узагальнення практичних підходів до моделювання тренерської діяльності. Теоретичні положення дослідження підтверджено логічним узагальненням і порівнянням сучасних концепцій здоров’язбереження. Встановлено, що тренер є ключовим чинником формування здоров’язбережувального спортивного середовища, оскільки визначає режим підготовки, методику навантажень, психологічний клімат та безпеку занять. Обґрунтовано структуру здоров’язбережувальної діяльності тренера, що включає функції медико-профілактичної, педагогічної, психологічної та організаційно-управлінської спрямованості. Виокремлено педагогічні умови, які забезпечують ефективність цієї діяльності, зокрема: професійна компетентність, системність підходів, мотиваційна підтримка спортсменів та створення безпечного середовища. Роль тренера у збереженні здоров’я спортсменів є комплексною та багатовимірною, і її реалізація потребує спеціальної підготовки, усвідомлення здоров’язбережувальної місії та впровадження цілеспрямованих педагогічних умов. Розроблені критерії ефективності тренерської здоров’язбережувальної діяльності можуть бути використані для оцінювання та підвищення якості спортивного процесу.