Компетентнісна парадигма професійної підготовки магістрів права - Атрощенко, Тетяна Олександрівна; Іванова, Вікторія Вікторівна; Попович, Оксана Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні компетентнісної парадигми професійної підготовки магістрів права та визначення її ролі в модернізації системи вищої юридичної освіти; конкретизується у завданнях наукового пошуку: проаналізувати сучасні підходи до професійної підготовки магістрів права; схарактеризувати феномен професійної компетентності магістрів права та представити авторське трактування цього поняття як очікуваного результату цілеспрямованої професійної підготовки майбутніх юристів. Для розв’язання поставлених завдань використано методи: аналіз, синтез, узагальнення та систематизація наукових джерел з проблеми дослідження. З’ясовано, що професійна компетентність магістрів права є складним інтегральним утворенням, яке поєднує когнітивні, діяльнісні та особистісно-ціннісні компоненти й формується в процесі цілеспрямованої професійної підготовки. Авторське трактування професійної компетентності дозволяє розглядати її як очікуваний результат освітнього процесу, що виявляється у готовності магістрів права до здійснення професійної діяльності у сфері правового регулювання суспільних відносин, здатності до безперервного професійного розвитку та дотримання етичних стандартів юридичної діяльності. У висновках зазначено, що професійна підготовка магістрів права на сучасному етапі розвитку вищої освіти спирається на поєднання традиційних і новітніх освітніх підходів, серед яких ключову роль відіграє компетентнісний підхід. Його спрямованість полягає не лише в оволодінні майбутніми юристами системою фахових знань, а й у розвитку здатності ефективно діяти в ситуаціях професійної невизначеності, ухвалювати виважені правові рішення, здійснювати професійну комунікацію та відповідати за результати власної діяльності. Застосування такого підходу узгоджується з актуальними вимогами до юридичної діяльності та загальними тенденціями розвитку вищої освіти. Упровадження компетентнісної парадигми в систему професійної підготовки магістрів права є важливим чинником її модернізації, оскільки сприяє узгодженню освітніх результатів із запитами правової практики та потребами суспільства.