Педагогічні технології інклюзивного навчання учнів початкових класів у контексті Нової української школи - Гордійчук, Оксана Євгенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті розглянуто педагогічні технології інклюзивного навчання учнів початкових класів у контексті реалізації концептуальних засад Нової української школи. Метою статті є теоретичне обґрунтування технологічного підходу як методологічної основи інклюзивного навчання та характеристика педагогічних технологій, що забезпечують ефективну організацію інклюзивного освітнього процесу в початковій школі. Методи дослідження охоплюють аналіз і систематизацію науково-педагогічних джерел, нормативно-правових документів у сфері інклюзивної освіти, узагальнення теоретичних положень сучасної педагогіки, а також порівняльний аналіз педагогічних технологій, спрямованих на забезпечення доступності та результативності навчання учнів з особливими освітніми потребами. Цілі дослідження полягають у розкритті сутності та змісту технологічного підходу в організації інклюзивного навчання учнів початкових класів, обґрунтуванні потенційних можливостей педагогічних технологій у забезпеченні індивідуалізації та диференціації освітнього процесу, визначенні дидактичних можливостей кооперативної технології навчання, а також аналізі сутності й значення технологій подолання навчальних і поведінкових труднощів в умовах інклюзивного класу. Результати дослідження полягають у систематизації педагогічних технологій інклюзивного навчання, зокрема індивідуалізації, диференціації, кооперативного навчання та технологій подолання навчальних і поведінкових труднощів, які розглядаються як ефективні засоби реалізації освітніх потреб учнів з різними можливостями розвитку в початковій школі. Висновки засвідчують, що впровадження технологічного підходу в інклюзивному освітньому процесі Нової української школи сприяє підвищенню його цілісності, керованості та результативності, створює умови для забезпечення рівного доступу до якісної освіти, розвитку навчальної самостійності та соціальної взаємодії учнів початкових класів, у тому числі дітей з особливими освітніми потребами.