Особливості іншомовної підготовки майбутніх учителів технологій - Овчаренко, Лілія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Статтю присвячено дослідженню особливостей іншомовної підготовки майбутніх учителів технологій у закладах вищої педагогічної освіти. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування змісту, структури та організаційних засад іншомовної підготовки майбутніх учителів технологій, а також визначення ефективних підходів, методів і форм формування іншомовної професійної компетентності на основі англійської мови.Методи. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз, синтез, порівняння, узагальнення наукових джерел з проблем іншомовної підготовки педагогічних спеціальностей, системний і компетентнісний підходи, а також теоретичне моделювання структури іншомовної професійної компетентності майбутніх учителів технологій. Методологічну основу дослідження становлять положення сучасної педагогіки, лінгводидактики та теорії професійної освіти.Результати. У результаті дослідження уточнено сутність поняття «іншомовна професійна компетентність майбутнього вчителя технологій» як інтегративної якості особистості, що поєднує лінгвістичний, комунікативний, соціокультурний і професійно-діяльнісний компоненти. Визначено специфіку професійної діяльності вчителя технологій як чинник відбору змісту іншомовної підготовки та обґрунтовано міждисциплінарний характер навчання іноземної мови. Проаналізовано особливості організації іншомовної підготовки, зокрема професійну спрямованість навчального матеріалу, інтеграцію англійської мови з фаховими дисциплінами, формування комунікативних умінь у професійних ситуаціях, використання автентичних фахових текстів, технічної документації та цифрових ресурсів англійською мовою. Встановлено ефективність застосування інтерактивних методів навчання, проєктної діяльності, інформаційно-комунікаційних технологій та самостійної роботи студентів у процесі формування іншомовної професійної компетентності.Висновки. Зроблено висновок, що іншомовна підготовка майбутніх учителів технологій має бути системною, професійно орієнтованою та інтегрованою з фаховою підготовкою. Реалізація таких підходів сприяє підвищенню рівня готовності майбутніх педагогів до використання англійської мови у професійній діяльності, професійному саморозвитку та академічній мобільності.