Модель інтегрованого підходу у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти в умовах змішаного навчання - Бенера, Валентина Єфремівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Метою статті є здійснення компаративного аналізу зарубіжних та вітчизняних наукових джерел щодо поняття «змішане навчання», розробити модель інтегрованої технології змішаного навчання у процесі професійної підготовки фахівців дошкільної освіти на прикладі курсу дисципліни «Теорія та методика розвитку мовлення та навчання дітей рідної мови» та перевірити її ефективність в сучасних умовах. Проведено логіко-системний аналіз психолого-педагогічної літератури, визначено сутнісні характеристики понятійного апарату дослідження, здійснено узагальнення педагогічного досвіду з досліджуваної проблеми у вищій школі. Проаналізований досвід впровадження інтегрованої технології змішаного навчання на базі Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. Були використані такі методи дослідження: компаративний аналіз наукових джерел, спостереження, бесіда, анкетування, тестування, методика діагностичних контрольних робіт, якісний та кількісний аналіз тестового опитування. Результати. Розроблено та застосовано в освітньому процесі ЗВО модель інтегрованої технології змішаного навчання на прикладі курсу навчальної дисципліни «Теорія та методика розвитку рідної мови». Досліджено, що для ефективності впровадження моделі інтегрованої технології змішаного навчання найбільш обґрунтованим є модульний підхід. Інтегрований підхід у моделі технології змішаного навчання забезпечує активну участь здобувачів вищої освіти в освітньому процесі як під час групових, так і під час індивідуально-групових та індивідуальних занять. Висновки. Встановлено, що успішне застосування моделі інтегрованої технології змішаного навчання зумовлює необхідність доцільної інтеграції сучасних технологій та методів навчання в of-line та on-line режимі професійної підготовки. Запропонована модель інтегрованої технології змішаного навчання може бути адаптована для розробки моделей змішаного /дистанційного навчання та для подальших науково-педагогічних досліджень у галузі дошкільної освіти.