Інтеграція штучного інтелекту в процес викладання англійської мови в закладах вищої освіти: потенціал персоналізованого навчання - Поддубей, Олена Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета. Метою статті є теоретичне обґрунтування та аналіз дидактичного потенціалу чат-ботів на основі генеративних мовних моделей, зокрема ChatGPT, у процесі викладання англійської мови у закладах вищої освіти в контексті персоналізації навчання з урахуванням рівневої неоднорідності здобувачів освіти за шкалою CEFR, а також визначення пов’язаних з цим обмежень, ризиків й етичних аспектів. Методи. У дослідженні застосовано методи теоретичного аналізу для узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду з вивчення можливостей штучного інтелекту у викладанні іноземних мов; метод порівняльного аналізу педагогічних підходів до інтеграції чат-ботів у навчальний процес з урахуванням рівнів володіння англійською мовою. Аналітичним інструментом слугувало моделювання взаємозв’язку між рівнем мовної підготовки здобувачів, характером персоналізації навчального контенту та очікуваним дидактичним ефектом. Результати. З’ясовано, що чат-боти на основі генеративних мовних моделей здатні ефективно забезпечувати персоналізований підхід до викладання англійської мови через адаптацію лексико-граматичного матеріалу, темпу навчання, форм зворотного зв’язку та комунікативних завдань до індивідуальних потреб здобувачів. Продемонстровано, що дидактичний потенціал таких інструментів корелює з рівнем володіння мовою. Обґрунтовано можливість використання чат-ботів як засобу компенсації негативного впливу неоднорідності рівнів академічних груп без поділу на підгрупи. Водночас окреслено можливі ризики неконтрольованого застосування інструментів штучного інтелекту, зокрема звуження навчальної траєкторії, фрагментації мовної компетентності та порушення принципів академічної доброчесності. Висновки. Зроблено висновок, що ефективність персоналізації викладання англійської мови за допомогою чат-ботів визначається не самим фактом використання штучного інтелекту, а педагогічно виваженим характером його інтеграції в навчальний процес. Чат-боти доцільно розглядати як допоміжний інструмент розширення методичного арсеналу викладача за умови збереження провідної ролі педагогічного супроводу та дотримання етичних норм і принципів академічної доброчесності.