Еволюція фізичного виховання: фізична культура в первісному суспільстві - Багас, Олег Петрович; Кузяков, Ян Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою дослідження є здійснення теоретичного аналізу історичних передумов зародження та становлення фізичної культури в епоху первісності, а також систематизація основних наукових теорій її походження. Дослідження спрямоване на виявлення особливостей рухової активності людини у дописемний період та встановлення взаємозв’язків між еволюцією соціального устрою і розвитком фізичних вправ. У фокусі наукового аналізу перебувають методологічні проблеми вивчення первісної історії, трансформація функцій фізичного виховання при переході від матріархату до патріархату, а також полідисциплінарне осмислення генезису фізичної культури. Методи дослідження: історико-логічний та системний аналіз, метод теоретичного узагальнення та систематизації, порівняльно-історичний метод, міждисциплінарний синтез (на перетині історії, антропології, культурології), аналіз фахової наукової літератури. Результати дослідження. Визначено специфіку наукової рефлексії історії фізичної культури первісності, яка ускладнюється відсутністю прямих письмових джерел і потребує складного аналізу матеріальних залишків та етнографічних даних. Простежено еволюцію фізичних вправ та ігор: від періоду раннього матріархату, де висока фізична підготовленість жінок була запорукою виживання колективу, до епохи патріархату та аграрної революції, що призвели до зміни характеру праці, появи спеціалізованої військової підготовки чоловіків та інституту ініціацій. Систематизовано та охарактеризовано ключові теорії виникнення фізичної культури: біологічну (фізична активність як механізм еволюційної адаптації та виживання), ігрову (концепція Й. Гейзінги про гру як первинну форму культури), соціокультурну (залежність фізичного виховання від суспільних та економічних умов) та ритуальну (сакральне коріння змагань та вправ). Обґрунтовано, що сучасна фізична культура є результатом інтеграції утилітарних, ігрових, соціальних та сакральних практик минулого.. Висновки. Встановлено, що генезис фізичної культури в епоху первісності є складним синкретичним процесом, який визначався біологічними потребами виживання та соціально-економічною еволюцією суспільства від матріархату до патріархату. Аналіз основних теорій походження (біологічної, ігрової, соціокультурної та ритуальної) доводить, що первісна рухова активність трансформувалася від інстинктивних дій та ігрових форм до сакралізованих ритуалів та системи військово-прикладної підготовки. Фізичне виховання у дописемний період виступало фундаментальним чинником соціалізації, життєзабезпечення колективу та формування людської культури загалом. Подальші дослідження мають бути спрямовані на поглиблений міждисциплінарний синтез історико-археологічних та психолого-антропологічних даних для детальної реконструкції архаїчних форм фізичних вправ.