Цифрова грамотність та медіаімунітет у CLIL-навчанні англійської мови: стратегії розвитку критичного мислення здобувачів у закладах загальної середньої та вищої освіти - Шелудченко, Світлана Богданівна; Коляда, Еліна Калениківна; Мусійчук, Тетяна Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням інформаційної насиченості сучасного освітнього простору, посиленням деструктивних інформаційних впливів і потребою цілеспрямованого розвитку критичного мислення й цифрової культури здобувачів освіти в умовах цифровізації навчання. Метою дослідження є визначення стратегій розвитку цифрової компетентності та медіаімунітету в здобувачів середньої та вищої освіти шляхом поєднання мовної підготовки на основі методики Content and Language Integrated Learning (CLIL) з опрацюванням змістових компонентів, повʼязаних з аналізом інформаційних потоків, цифрового контенту та медіаповідомлень. Методи. Методологічну основу становить системний аналіз сучасних педагогічних підходів до CLIL-навчання, узагальнення наукових джерел з проблеми цифрової грамотності й медіаосвіти. Результати дослідження засвідчують, що впровадження до CLIL-курсів тематичних модулів, орієнтованих на роботу з цифровими джерелами інформації, аналіз медіатекстів, критичне осмислення онлайн-комунікації та опрацювання етичних аспектів використання цифрових ресурсів, сприяють системному розвитку інформаційно-аналітичних умінь. Встановлено, що інтеграція змістових блоків з медіаграмотності в мовне навчання забезпечує здатність ідентифікувати маніпулятивні стратегії, аргументовано оцінювати об’єктивність інформації та усвідомлено застосовувати цифрові інструменти іншомовного спілкування. Обґрунтовано, що CLIL-підхід створює умови для одночасного розвитку мовленнєвої компетентності, когнітивних умінь вищого рівня та елементів медіаімунітету, необхідних для ефективної освітньої й професійної діяльності. Висновки. Узагальнено результати, які свідчать, що застосування інтегративного підходу в навчальних програмах з англійської мови сприяє розвитку міждисциплінарних компетентностей, зокрема цифрової, інформаційної, комунікативної та критично-аналітичної, і відповідає сучасним вимогам підготовки здобувачів освіти в умовах інформаційного суспільства.