Формування цифрової компетентності учасників освітнього процесу в умовах STEM-орієнтованого освітнього середовища - Хоменко, Любов Григорівна; Дебре, Олексій Сергійович; Ліненко, Наталія Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: у статті розглядається формування цифрової компетентності учасників освітнього процесу в умовах STEM-орієнтованого освітнього середовища на прикладі Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Проведене нами дослідження ґрунтується на моделі міжрівневої взаємодії, яка інтегрує діяльність здобувачів вищої освіти, викладачів, учителів початкових класів та учнів початкової школи. У межах моделі реалізовано творчий проєкт, спрямований на виготовлення дерев’яних новорічних прикрас, що забезпечує практичну апробацію цифрових і технологічних компетентностей, розвиток проєктних умінь, креативного мислення та командної взаємодії. Аналіз результатів показав, що запропонована модель забезпечує цілісність освітнього процесу, формує у майбутніх педагогів професійні та цифрові компетентності, а у молодших школярів - початкові цифрові, технологічні та проєктні навички. Стаття демонструє ефективність інтеграції цифрового середовища та STEM-підходів у початковій освіті, висвітлює педагогічні умови, що сприяють розвитку творчого та критичного мислення, і надає методичні рекомендації щодо впровадження міжрівневих проєктів у освітній практиці. Дослідження підтверджує важливість міждисциплінарної взаємодії для підвищення мотивації та залучення учасників освітнього процесу. Воно демонструє можливості адаптації моделі до різних освітніх контекстів та рівнів навчання. Результати сприяють теоретичному осмисленню STEM-орієнтованої освіти та практичному вдосконаленню навчальних програм. Крім того, підкреслено значення системного оцінювання та зворотного зв’язку для забезпечення ефективності цифрових і проєктних ініціатив у навчанні.