Важливі обмеження у викладанні іноземних мов - Соловей, Ніна Василівна; Летуновська, Ірина Вікторівна; Чугай, Андрій Олександрович; Малишева, Алла Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Статтю присвячено аналізу дидактичних обмежень і методичних рішень, що визначають ефективність викладання іноземних мов студентам математичних спеціальностей у закладах вищої освіти, зокрема в Київський національний університет імені Тараса Шевченка. У центрі уваги перебуває проблема добору, структурування та педагогічної підтримки навчальних матеріалів у курсах ESP, де поєднуються мовна підготовка і професійний зміст. Зростання ролі міжнародної академічної мобільності, доступу до іншомовних джерел та участі у фахових комунікаціях актуалізує потребу у точному володінні термінологією, умінні інтерпретувати логічні доведення, графічні моделі та символічні структури. Дослідження узагальнює сучасні підходи до створення матеріалів і доводить, що реальна аудиторна практика формується під впливом часових рамок, різнорівневої підготовки здобувачів, складності математичного дискурсу та необхідності паралельного розвитку рецептивних і продуктивних умінь. Розглянуто способи організації текстового корпусу за риторичними функціями, тематикою та джерелом походження, охарактеризовано принципи використання автентичних матеріалів, а також механізми інтеграції лексичної, граматичної й професійної складових. Значну увагу приділено плануванню вправ, формуванню навичок здогадки за контекстом, роботі з одномовними словниками, розвитку аргументації та критичного оцінювання змісту прочитаного. Описано методичний потенціал аудіовізуальних засобів, групових дискусій, проєктної діяльності, зустрічей із фахівцями галузі. Представлено підходи до тестування та багаторівневої оцінки якості курсів через постійний зворотний зв’язок від студентів. Обґрунтовано доцільність системної розробки матеріалів на основі поєднання теоретичної валідності, практичної придатності та професійного розвитку викладача. Запропоноване бачення підкреслює, що навчальні ресурси мають стимулювати пізнавальну активність, забезпечувати можливість застосування мови у фахових ситуаціях і сприяти усвідомленню логіки наукового мислення. Реалізація таких принципів створює умови для стійкої мотивації майбутніх математиків та їх інтеграції у міжнародний академічний простір.