Сучасний погляд на використання ШІ у навчанні іноземних мов і культур - Ніколаєва, Софія Юріївна; Дьячкова, Яна Олегівна; Борисенко, Олександра Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Аннотація. У статті проаналізовано різні аспекти проблеми використання штучного інтелекту (ШІ) у навчанні іноземних мов і культур та розвитку міжкультурної іншомовної комунікативної компетентності (МІКК). Зроблено огляд основних наукових публікацій за 2021–2025 рр., які висвітлюють потенціал генеративного ШІ, адаптивних навчальних систем, VR-середовищ та чат-ботів для моделювання міжкультурних комунікативних ситуацій та розвитку когнітивного, соціокультурного та прагматичного компонентів МІКК. На основі аналізу вітчизняних та закордонних досліджень визначено основні проблеми, пов’язані з достовірністю та культурною автентичністю ШІ, явищем «культурної стерильності» та необхідністю формування цифрової критичної грамотності (AI Literacy) у процесі міжкультурної освіти. Метою дослідження є обґрунтування підходів до використання ШІ як інструменту підтримки розвитку МІКК та створення рекомендацій для інтеграції відповідних технологій у навчальний процес. Для досягнення мети були використані такі методи: аналіз і синтез наукових публікацій щодо застосування ШІ у міжкультурній освіті; порівняльний аналіз підходів до формування МІКК із використанням різних технологій; узагальнення досвіду викладачів та методистів щодо інтеграції ШІ в освітній процес. Результатами дослідження є: систематизація сучасних підходів до застосування ШІ у навчанні іноземних мов і культур; визначення проблем і обмежень використання ШІ у розвитку МІКК; формулювання рекомендацій щодо ефективної інтеграції ШІ у навчальний процес для підвищення ефективності формування МІКК. У висновках констатується, що штучний інтелект є перспективним інструментом підтримки розвитку міжкультурної іншомовної комунікативної компетентності та рекомендується для використання в освітньому процесі як допоміжний засіб навчання іноземних мов і культур.