Історія розвитку художньо-мистецьких шкіл України - Поліщук, Олександр Сергійович; Барановська, Валентина Миколаївна; Халайцан, Володимир Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Мета статті – аналіз історії становлення та розвитку художньо-мистецьких шкіл України. Методи дослідження. У дослідженні застосовано історико-педагогічний, історико-хронологічний, порівняльно-історичний методи, а також аналіз, синтез і узагальнення наукових джерел. Результати дослідження. У статті розглянуто історію становлення мистецьких осередків Києва, Одеси, Харкова. Особливу увагу приділено впливу соціально-політичних, культурних та ідеологічних чинників на організацію освітнього процесу, структуру закладів і зміст художньої підготовки. Результати дослідження можуть бути використані в освітньому процесі закладів мистецької освіти під час викладання дисциплін з історії українського мистецтва, культурології та педагогіки мистецтва. Матеріали роботи доцільно застосовувати при розробці навчальних програм, лекційних курсів, методичних рекомендацій і навчально-методичних посібників для студентів художніх спеціальностей. Узагальнені історичні відомості можуть слугувати теоретичною основою для подальших наукових досліджень у галузі мистецької освіти, а також бути корисними для практичної діяльності педагогів, художників і організаторів культурно-мистецьких проєктів з метою збереження та популяризації національних художніх традицій. Висновки. Здобуття Україною суверенітету ініціювало докорінну перебудову вищої школи на засадах відродження національних традицій. Сучасний етап розвитку художньо-мистецьких закладів вищої освіти визначається її інтеграцією до загальноєвропейського та світового культурно-освітнього простору.Основними векторами сучасної мистецько-педагогічної стратегії є: професійна компетентність (підвищення рівня художньо-творчої майстерності з орієнтацією на світові стандарти); національно-культурологічна ідентичність (визначення пріоритетів освіти як невід’ємної, проте самобутньої складової глобального мистецького процесу). Художньо-мистецька освіта пройшла шлях від вузькоспеціалізованого закладу освіти до багатопрофільного академічного центру, що забезпечує розвиток національних художніх традицій в умовах євроінтеграції. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на інтердисциплінарний аналіз, що поєднує педагогіку, мистецтвознавство та культурологію.