Застосування оздоровчо-анімаційних технологій у підготовці майбутніх учителів фізичної культури до організації рекреаційної діяльності школярів - Школа, Олена Миколаївна; Фоменко, Олена Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Метою дослідження було теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність застосування оздоровчо-анімаційних технологій у професійній підготовці майбутніх учителів фізичної культури для організації рекреаційної діяльності школярів. У дослідженні застосовано комплекс методів: теоретичний аналіз наукової літератури, анкетування студентів щодо мотивації та готовності до організації рекреаційних заходів, педагогічне спостереження за практичною діяльністю студентів, педагогічний експеримент із використанням розроблених анімаційно-оздоровчих програм, тестування рівня сформованості професійних компетентностей, а також статистична обробка результатів експериментальної та контрольної груп із метою порівняння ефективності традиційних та інноваційних підходів у підготовці майбутніх учителів фізичної культури. Експериментальна перевірка показала, що застосування оздоровчо-анімаційних технологій сприяє підвищенню рівня професійної підготовки студентів, формуванню практичних умінь у плануванні та проведенні рекреаційних заходів для школярів, розвитку комунікативних та організаційних навичок, а також зростанню мотивації до активної професійної діяльності. Студенти експериментальної групи демонстрували значно вищий рівень компетентностей у створенні оздоровчих програм із використанням анімаційних форм діяльності, а також здатність адаптувати навчальні заняття до індивідуальних потреб учнів, порівняно з контрольною групою, де застосовувалися традиційні підходи. Застосування оздоровчо-анімаційних технологій у професійній підготовці майбутніх учителів фізичної культури є ефективним інструментом формування професійних компетентностей, підвищення мотивації та розвитку практичних умінь у сфері організації рекреаційно-дозвіллєвої діяльності школярів. Розроблені методичні підходи можуть бути інтегровані у навчальні програми закладів вищої освіти, що дозволяє створити сучасне освітньо-оздоровче середовище та сприяти формуванню культури здорового способу життя серед учнів.