Педагогічні умови застосування мультимедійних засобів у процесі підготовки студентів комп’ютерного профілю - Ландяк, Максим Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою статті є теоретичне обґрунтування та методична конкретизація педагогічних умов застосування мультимедійних засобів у процесі підготовки студентів комп’ютерного профілю так, щоб їх використання забезпечувало формування інформаційної компетентності у цифровому освітньому середовищі та підтверджувалося діагностично придатними результатами. Методи. Використано теоретичні методи аналізу й синтезу наукових джерел, систематизацію підходів до компетентнісно орієнтованого навчання, педагогічне моделювання та інструментальну операціоналізацію вимог до курсу в системі управління навчанням Moodle. Методичний дизайн вибудувано за логікою «навчальна дія – цифровий інструмент – критерій – доказ результату», що дозволяє перейти від опису форм подання матеріалу до опису керованої діяльності та вимірюваних освітніх змін. Результати. Запропоновано функціональну класифікацію цифрових навчальних ресурсів у компетентнісному циклі, яка структурує їх за дидактичними функціями подання і структурування знань, тренування процедур, аналітики даних, комунікації та кооперації, контролю й рефлексії. Обґрунтовано, що результативність визначається не «наявністю контенту», а тим, чи прив’язано кожний ресурс до конкретної навчальної дії та критерію якості. Описано сукупність педагогічних умов і подано їх у вигляді операційно визначених вимог з індикаторами реалізації, інструментами Moodle та очікуваними результатами, що підлягають діагностиці. Розроблено модель реалізації умов за етапами навчального модуля, у якій кожний етап має визначені навчальні дії та типи доказів досягнень: результати мікроперевірок, протоколи спроб у тренувальних активностях, аналітичні артефакти, рецензії за рубрикою, записи в електронному портфоліо та рефлексивні звіти. Це забезпечує накопичення цифрових слідів навчання і створює підстави для порівняння результатів між темами та групами. Висновки. Обґрунтовано, що цифрові ресурси доцільно розглядати як інструменти організації навчальної діяльності, а не як ілюстративні матеріали. Запропонований підхід посилює доказовість результатів через критеріальне оцінювання, повторювану практику, керовану кооперацію та вхідну діагностику з адаптацією завдань. Модель модульного дизайну в Moodle створює методичні умови для стійкого формування інформаційної компетентності та для подальшої емпіричної перевірки внеску окремих умов і їх комбінацій у приріст навчальних результатів.