Методика викладання історії мистецтва в закладах освіти Польщі - Шостачук, Тетяна Всеволодівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Метою статті є дослідження сучасних методичних засад викладання історії мистецтва в закладах освіти Польщі, що базуються на гармонійному поєднанні класичної мистецтвознавчої теорії та інноваційних психолого-педагогічних підходів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю трансформації мистецької освіти в умовах глобальної масовізації вищої школи та зміни перцептивних механізмів сучасних студентів, які виховані у межах насиченої «культури образу» та мають яскраво виражену домінуючу візуальну пам’ять. Методи. У дослідженні використано комплекс методів: істоико-компаративний (для аналізу еволюції дисципліни); ситемно-структурний (при вивченнні степеневої підготовки учительських кадрів); дидактичне моделювання (для обгрунтування переходу від інформаційної лекції до лекції-полілогу/конверсаторію). У статті розглянуто історико-правовий аспект становлення цієї дисципліни в польській освітній системі, починаючи від 1945 року до впровадження сучасної реформи, яка закріпила статус історії мистецтва як предмета державного іспиту зрілості. Особливу увагу приділено ступеневій системі підготовки педагогічних кадрів, яка забезпечує спеціалізацію: від бакалаврських програм, орієнтованих на початкову ланку освіти та предмет «Plastyka», до магістерських студій, що надають право викладання у ліцеях, технікумах та спеціалізованих художніх школах. Обґрунтовано доцільність переходу від традиційної інформаційно-монологічної лекції до моделі лекції-полілогу (конверсаторію). Висвітлено методику динамічного управління увагою аудиторії з урахуванням «синусоїди сприймання» (циклів концентрації тривалістю близько 20 хвилин) та застосування дигресій (тематичних відступів) для підтримки пізнавального інтересу. Результати. Доведено ефективність ціннісно-зорієнтованої моделі викладання, що залучає особистісний емоційний досвід студента у процесі інтерпретації мистецького твору. Систематизовано практичний інструментарій «візуальної гігієни», зокрема методу синтетичного візуалізованого конспекту та маркетування «ілюстративного канону», що дозволяє уникнути когнітивного перевантаження слухачів. Висновки. Ефективність навчання історії мистецтва в сучасний умовах безпосередньо залежить від здатності викладача самостійно конструювати оригінальний дидактичний контент. Встановлено, що методологічна гнучкість. Використання інтерактивних технік та адаптація матеріалу до візуального типу сприймання є визначальними чинниками формування професійної компетенції майбутніх фахівців у галузі мистецтва.