Організація і методика експериментального дослідження ефективності педагогічних умов формування арттерапевтичної компетентності майбутніх психологів - Химан, Галина Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті висвітлено процес організації та розроблення методики експериментального дослідження ефективності визначених педагогічних умов формування арттерапевтичної компетентності майбутніх психологів у процесі професійної підготовки. Описано етапи проведення експерименту (констатувальний, формувальний, контрольний), що взаємозалежні й мають єдину мету.На констатувальному етапі за допомогою комплексу діагностичних методик визначено вихідні рівні сформованості арттерапевтичної компетентності майбутніх психологів за мотиваційно-ціннісним, когнітивним, діяльнісним та особистісно-рефлексійним критеріями; формувальний етап полягав у поетапному впровадженні авторської моделі та відповідних педагогічних умов (створення творчого освітнього середовища, що передбачає використання арттерапевтичних засобів у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців; підвищення мотивації здобувачів освіти до арттерапевтичної діяльності; удосконалення змісту арттерапевтичної підготовки майбутніх психологів у процесі професійної підготовки у ЗВО; залучення майбутніх психологів до неформальної освіти з арттерапії) в освітній процес експериментальних груп; змістом контрольного етапу став порівняльний аналіз отриманих даних, математична обробка результатів та підтвердження статистичної значущості позитивних змін у рівнях підготовки майбутніх фахівців. Визначено склад контрольних та експериментальних груп, схарактеризовано методичний інструментарій та умови забезпечення об'єктивності отриманих результатів. Представлено комплекс діагностичного інструментарію, що охоплює опитування, анкетування, тестування, спостереження за діяльністю здобувачів освіти.Отримані в результаті експериментального дослідження дані опрацьовувалися з використанням методів математичної статистики (групування, ранжування, графічна інтерпретація, двосторонній критерій Пірсона тощо).