Дослідження застосування технологій машинного навчання в освітніх проєктах - Буданова, Ліана Георгіївна; Гумен, Олена Миколаївна; Небогатих, Анастасія Євгенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою статті є дослідження можливостей та перспектив використання технологій машинного навчання (ML, Machine Learning) у сфері освіти. Зокрема, аналіз сучасних підходів до впровадження ML-алгоритмів у навчальні процеси, електронні освітні платформи та системи управління навчанням. Особлива увага приділяється адаптивним навчальним системам, які здатні підлаштовуватись під індивідуальні потреби здобувачів освіти, автоматизованому оцінюванню знань, а також рекомендаційним системам, що сприяють персоналізації освітнього контенту. Окремо досліджено можливості аналізу великих обсягів освітніх даних (Learning Analytics) для підвищення ефективності викладання й прогнозування успішності студентів. Використано методи аналізу наукових джерел та систематизації. У роботі наведено приклади успішного використання ML-технологій у відомих освітніх проєктах та платформах, таких як Coursera, Khan Academy, Duolingo тощо. Також розглянуто потенційні ризики та етичні аспекти використання ШІ в освіті, зокрема конфіденційність даних та небезпеку алгоритмічної упередженості. Результати дослідження вказують на значний потенціал машинного навчання у трансформації сучасної освіти, проте для його ефективного впровадження необхідні міждисциплінарні підходи, а також підготовка педагогів до роботи з новими технологіями. Запропоновано рекомендації щодо інтеграції ML у навчальні програми та розвиток освітніх проєктів з використанням інтектуальних систем. Висновки свідчать про високу актуальність теми машинного навчання у сучасній сфері освіти, що пов’язано з гнучкістю такої системи.