Формування педагогічної компетентності менеджера системи управління якістю - Коробко, Андрій Іванович; Костенко, Юрій Олексійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета дослідження – удосконалення процесу формування компетентності менеджера з якості з урахуванням його функції навчання персоналу організації. Аналіз основних стандартів, що регламентують вимоги до систем управління якістю дозволяє зробити обґрунтований висновок, що для ефективного виконання своїх професійних обов’язків менеджер з якості повинен мати розвинену педагогічну компетентність. Функції, які стандарти фактично покладають на менеджерів з якості, виходять за межі суто управлінських і технічних завдань та набувають виразного педагогічного змісту. Менеджер з якості повинен володіти методиками навчання дорослих, вміти структурувати знання, організовувати навчальний процес, оцінювати засвоєння матеріалу та формувати у персоналу компетентності, необхідні для функціонування системи. Поєднання знань у сфері управління якістю та педагогічної підготовки створює передумови для формування менеджера з якості нового типу – не лише управлінця, а й педагога професійного навчання, здатного системно забезпечувати функціонування та розвиток системи управління якістю через навчання персоналу. Найбільш повно така підготовка забезпечується в межах спеціальності А5 «Професійна освіта» (за спеціалізаціями), за якою готують фахівців як педагогів професійного навчання. Застосування таксономії Блума дозволяє побудувати логічну модель формування компетентності менеджера з якості, у якій кожен рівень пізнавальної діяльності безпосередньо пов’язаний із його здатністю навчати персонал. Це доводить, що підготовка такого фахівця повинна включати педагогічну складову, притаманну спеціальності А5 «Професійна освіта» (за спеціалізаціями). Адже, менеджер з якості проходить шлях від засвоєння знань стандартів до створення власної системи внутрішнього навчання в організації. Саме така еволюція повністю відповідає логіці підготовки педагога професійного навчання і забезпечує реальне, а не формальне функціонування системи управління якістю через підготовлений персонал.