Структура готовності молодших бакалаврів технічних коледжів до використання автоматичних систем керування у професійній діяльності - Дмитренко, Дмитро Миколайович; Бєлова-Олейник, Юлія Юріївна; Федоров, Олег Валерійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті обґрунтовано структуру готовності молодших бакалаврів технічних коледжів до використання автоматичних систем керування у професійній діяльності з метою теоретичного визначення її компонентного складу, критеріїв і показників сформованості та створення основи для об’єктивного оцінювання результатів професійної підготовки у сфері автоматизованих технологій. Дослідження виконано в межах наукового пошуку, спрямованого на уточнення змісту професійної підготовки фахівців технічного профілю в умовах цифровізації виробничих процесів і поширення автоматизованих систем керування.Застосовано комплекс теоретичних і аналітичних методів, що включає аналіз психолого-педагогічних і технологічних досліджень, узагальнення сучасних підходів до структури професійної готовності, системний аналіз вимог до діяльності фахівців у цифровому виробничому середовищі, а також структурно-функціональне моделювання компонентів готовності до використання автоматизованих систем. Теоретичне узагальнення наукових позицій дало змогу визначити готовність як інтегративне утворення, що відображає здатність майбутнього фахівця ефективно діяти в умовах функціонування автоматизованих технологічних комплексів.Визначено компонентну структуру готовності молодших бакалаврів технічних коледжів до використання автоматичних систем керування як багатовимірну систему, що поєднує мотиваційний, когнітивний, операційний, рефлексивний і цифрово-технологічний компоненти професійної діяльності. На цій основі розроблено систему критеріїв і показників сформованості готовності, яка дозволяє здійснювати її комплексне оцінювання відповідно до функціонального змісту професійної діяльності у сфері автоматизованого керування.Обґрунтовано можливості використання запропонованої структури готовності у процесі проєктування освітніх програм технічних коледжів, організації практико-орієнтованого навчання, розроблення діагностичного інструментарію та моніторингу результатів професійної підготовки. Реалізація запропонованого підходу сприятиме підвищенню якості підготовки молодших бакалаврів технічного профілю, забезпеченню їх здатності працювати з автоматизованими технологічними системами та адаптуватися до умов цифрового виробництва.Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням методики діагностики рівнів сформованості готовності до використання автоматичних систем керування та експериментальною перевіркою ефективності педагогічних умов її формування у процесі фахової передвищої освіти.