Інтегрований підхід до формування професійно значущих якостей здобувачів вищої освіти у процесі фізичного виховання (на матеріалі підготовки фахівців із дизайну) - Черновський, Сергій Михайлович; Литвиненко, Юрій Вікторович; Кульгук, Дмитро Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: дослідження спрямоване на теоретичне обґрунтування та розробку оновленої методики фізичного виховання майбутніх дизайнерів, яка інтегрує професійно-орієнтовані компоненти для розвитку когнітивної гнучності, професійної майстерності та психофізичної стійкості. Робота базується на необхідності подолання фрагментарності у підготовці фахівців, де фізична культура розглядається не як допоміжний засіб, а як фундамент для формування специфічних моторних та інтелектуальних навичок.У дослідженні використано комплексний науковий підхід, що включає аналіз наукової літератури щодо професійних ризиків та фізіологічних механізмів праці дизайнера. Застосовано метод моделювання для розширення підходу STEAM до моделі K-STEAM шляхом впровадження «кінестетичного елементу». Методологія включає системний аналіз кореляційних зв'язків між руховими здібностями та успішністю у професійних дисциплінах.Встановлено, що професійна діяльність дизайнера критично залежить від дивергентного мислення та високорозвиненої дрібної моторики, яка є основою для точного скетчінгу та макетування. Виявлено значні професійні ризики, що потребують специфічної профілактики. Розроблено модульну програму фізичного виховання, що складається з чотирьох блоків. Доведено, що розвиток «кінестетичної естетики» через фізичне виховання створює внутрішній інтуїтивний еталон пропорцій, який безпосередньо трансформується у візуальну гармонію дизайнерських проєктів.Фізичне виховання у дизайн-освіті має трансформуватися в інтеграційну дисципліну, що забезпечує формування трьох ключових компетенцій: когнітивної гнучкості, професійної майстерності та професійної стійкості. Впровадження моделі K-STEAM дозволяє активувати ділянки мозку, відповідальні за просторове планування, що робить рух інструментом абстрактного мислення.