Реалізація компетентнісного підходу у фізичному вихованні учнів малочислених класів - Мусієнко, Антон Володимирович; Беспалько, Богдан Валерійович; Цимбалюк, Жанна Олексіївна; Шип, Надія Євгенівна; Клименченко, Вікторія Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні особливостей реалізації компетентнісного підходу у фізичному вихованні учнів малочислених класів та визначенні педагогічних умов, що детермінують ефективність освітнього процесу. Актуальність проблеми зумовлена трансформацією сучасної освітньої парадигми, орієнтованої на формування ключових компетентностей особистості, а також необхідністю врахування специфічних організаційних умов функціонування малочислених навчальних груп.Методи дослідження. У процесі дослідження використано теоретичні методи, зокрема аналіз, систематизацію та узагальнення науково-педагогічних джерел, що дозволило визначити концептуальні засади компетентнісного підходу у фізичному вихованні. Метод педагогічного моделювання застосовано для побудови структурної причинно-наслідкової моделі детермінант ефективності компетентнісно орієнтованого освітнього процесу.Результати. Уточнено сутність компетентнісного підходу у фізичному вихованні як інтегративної педагогічної стратегії, спрямованої на формування здатності учнів до самостійної рухової активності, саморегуляції та соціальної взаємодії. Визначено, що освітній процес у малочислених класах характеризується специфічними дидактичними та соціально-психологічними умовами, які впливають на структуру навчальної діяльності. Обґрунтовано систему педагогічних умов ефективності, до яких віднесено структурно-змістову адаптивність освітнього процесу, диференціацію освітніх впливів, прогрес-орієнтоване оцінювання, фасилітаційну позицію вчителя та урахування характеристик малої групи. Розроблено концептуальну модель, що відображає взаємозв’язки між педагогічними детермінантами та освітніми ефектами.Висновки. Ефективність реалізації компетентнісного підходу у фізичному вихованні малочислених класів має системний характер і визначається комплексною взаємодією педагогічних умов та механізмів освітнього процесу. Теоретичні узагальнення можуть бути використані для подальшої розробки моделей організації фізичного виховання та емпіричної перевірки запропонованих положень.