Радіонавігаційне обладнання та морський радіозв’язок у професійній підготовці фахівців морської галузі: зміст і методичне забезпечення - Рижков, Юрій Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті проведено системний аналіз змісту і методичного забезпечення дисципліни «Радіонавігаційне обладнання та морський радіозв’язок» у підготовці фахівців морської галузі з урахуванням вимог Конвенції STCW. Оцінено сучасні тенденції професійної підготовки, які включають інтеграцію теоретичних знань і практичних навичок, цифрових технологій, тренажерних симуляцій та компетентнісного підходу. Мета статті – проаналізувати зміст і методичне забезпечення дисципліни «Радіонавігаційне обладнання та морський радіозв’язок» у системі професійної підготовки фахівців морської галузі та обґрунтувати структурно-методичну модель курсу відповідно до вимог Конвенції STCW. Методи дослідження включають аналіз нормативно-правових документів (STCW, національні освітні стандарти), порівняльний аналіз наукових публікацій, структурно-логічне моделювання змісту дисципліни, а також узагальнення практики використання тренажерних і цифрових технологій у морській освіті. Результати. Проведений аналіз засвідчив необхідність інтеграції теоретичної підготовки, практико-орієнтованих методів і цифрових інструментів у процес формування професійних компетентностей. Обґрунтовано поетапну логіку навчання – від засвоєння базових понять телекомунікацій, сигналів і радіоканалів до опанування інтегрованих навігаційно-комунікаційних систем. Визначено значення симуляційних технологій, кейс-методу та алгоритмічного підходу для розвитку аналітичних, технічних і цифрових компетентностей. Запропоновано модель дисципліни, що об’єднує чотири взаємопов’язані блоки: фундаментальну теоретичну підготовку, аналіз сигналів і радіоканалів, експлуатаційні навички роботи з обладнанням, інтегровані цифрові компетентності. Висновки. Адаптація змісту та методичного забезпечення курсу до вимог STCW забезпечує системність формування професійних компетентностей майбутніх моряків, розвиток їхнього системного мислення, професійної автономності та відповідальності. Поєднання теоретичних знань із симуляційними та практичними завданнями реалізує принцип «demonstration of competence» і підвищує готовність фахівців до безпечної та ефективної діяльності в умовах сучасного морського середовища.