Роль рекреаційної рухової активності у зниженні рівня стресу та тривожності в сучасних умовах - Смаль, Ярослав Анатолійович; Вольчинський, Анатолій Ярославович; Борисюк, Степан Юхимович; Романюк, Валентина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Сучасні реалії розвитку суспільства, що супроводжуються безпрецедентним рівнем невизначеності, інформаційним перевантаженням, соціально-економічними кризами та наслідками тривалих екстремальних ситуацій, призводять до катастрофічного зростання показників хронічної емоційної напруги серед населення. У цьому контексті пошук ефективних, доступних та немедикаментозних засобів корекції психофізіологічного стану набуває критичної актуальності. Стаття присвячена комплексному дослідженню потенціалу засобів рухового дозвілля як інструменту стабілізації ментального стану та формування психологічної стійкості особистості. У роботі теоретично обґрунтовано фізіологічні та психологічні механізми впливу помірних м'язових навантажень на нейроендокринну систему, зокрема щодо зниження рівня кортизолу та стимуляції синтезу ендорфінів і серотоніну.Мета. Визначити та науково обґрунтувати вплив систематичних занять оздоровчо-рекреаційною діяльністю різної спрямованості на динаміку показників психоемоційного статусу, а саме на прояви ситуативної та особистісної напруги, а також загального рівня дистресу в осіб працездатного віку в умовах сьогодення.Методи. Для досягнення поставленої мети було застосовано комплекс взаємодоповнюючих методів дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури; соціологічні методи; психодіагностичне тестування; методи математичної статистики для обробки отриманих емпіричних. У дослідженні взяли участь 245 респондентів віком від 25 до 45 років, яких було розподілено на репрезентативні групи залежно від рівня їхньої повсякденної залученості до фізкультурно-оздоровчої діяльності.Результати. Емпіричне дослідження підтвердило наявність вираженої зворотної кореляції (r = -0,68) між обсягом тижневого фізичного навантаження та показниками емоційної нестабільності. Встановлено, що у групі респондентів, які систематично приділяють час фітнесу (від 150 хвилин на тиждень), рівень особистісної психологічної вразливості є на 34% нижчим порівняно з особами, які ведуть переважно сидячий спосіб життя. Аналіз засвідчив, що найвищий відновлювальний ефект демонструють циклічні види навантажень на свіжому повітрі та практики саморегуляції формату йога, пілатес, які сприяють зниженню показників ситуативної напруги в середньому на 42% безпосередньо після завершення тренувальної сесії. Виявлено, що регулярна участь у подібних програмах не лише оптимізує гормональний фон, але й суттєво розширює репертуар конструктивних копінг-стратегій, покращує архітектуру сну та підвищує загальну соціальну адаптивність індивіда в кризових та стресогенних умовах.Висновки. Доведено, що цілеспрямоване та дозоване використання засобів фізичної культури у вільний час є потужним превентивним та корекційним механізмом у боротьбі з наслідками хронічного емоційного вигорання. Інтеграція подібних практик у повсякденний режим виступає необхідною умовою збереження працездатності та психофізіологічного благополуччя. Перспективи подальших розвідок полягають у розробці спеціалізованих диференційованих програм для різних соціально-демографічних груп з урахуванням специфіки їхньої професійної діяльності та вихідного рівня підготовленості.