Теоретико-методологічні засади формування технологічної компетентності учнів - Хоменко, Любов Григорівна; Срібна, Юлія Анатоліївна; Кашуба, Володимир Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: метою цього дослідження є вивчення теоретико-методологічних засад формування технологічної компетентності учнів та визначення основних напрямів її розвитку у сучасному освітньому процесі. Дослідження спрямоване на уточнення концептуальної структури технологічної компетентності, виділення її ключових компонентів та аналіз їх взаємозв’язків з урахуванням вимог цифрового суспільства, індустрії 4.0 та запитів глобалізованого ринку праці.Дослідження базується на системному аналізі сучасної наукової літератури, нормативних документів та міжнародних стандартів щодо технологічної та цифрової компетентності. Використано теоретико-методологічний підхід, який поєднує компетентнісний, діяльнісно-орієнтований та праксеологічний підходи. Для виявлення інтегративних моделей формування технологічної компетентності учнів застосовано методи порівняння та синтезу.Аналіз показав, що технологічна компетентність є інтегративною характеристикою особистості, яка включає когнітивний, операційно-діяльнісний та аксіологічний компоненти. Її формування забезпечується синергією компетентнісного, особистісно орієнтованого та практико-орієнтованого підходів. Дослідження підкреслює стратегічну роль інноваційних освітніх технологій, таких як STEM-орієнтоване проєктне навчання, дизайн-мислення, імерсивні середовища (VR/AR-симуляції) та інструменти штучного інтелекту, які створюють автентичне середовище для набуття практичних технологічних навичок і досвіду розв’язання проблем. Також акцентується на необхідності розвитку метакомпетентностей, зокрема критичного мислення, креативності, когнітивної гнучкості та здатності інтегрувати цифрові та професійні навички в умовах динамічних технологічних змін.Теоретико-методологічні засади, викладені у дослідженні, підтверджують, що формування технологічної компетентності є не лише результатом засвоєння навчального змісту, а й фундаментальним чинником успішної соціалізації, самореалізації та професійної мобільності учнів. Ефективний розвиток компетентності потребує впровадження адаптивних навчальних програм, комплексних засобів оцінювання та інтегративних педагогічних стратегій, що поєднують теоретичні знання, практичні навички та ціннісні орієнтири. Результати дослідження створюють концептуальну основу для модернізації освітніх практик і розробки моделей розвитку технологічної компетентності, що відповідають викликам сучасного високотехнологічного та цифровізованого суспільства.