Теоретико-методичні засади та освітні практики розвитку проєктно-дослідницької діяльності майбутнього педагога - Михальська, Світлана Анатоліївна; Опалюк, Тетяна Леонідівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті досліджується проблема визначення теоретико-методичних та практичних засад розвитку проєктно-дослідницької компетентності майбутнього педагога. Метою статті є з'ясування сутності проєктно-дослідницької компетентності майбутнього педагога, її найбільш характерних ознак, методичних підходів до забезпечення ефективності практичного використання. Методи: аналіз літературних джерел, якій дав можливість проаналізувати різні підходи науковців до трактування проєктно-дослідницької компетентності як готовності до цього виду діяльності у майбутній професії; визначити її структурну організацію, особливості поєднання процесів дослідження та проєктування; систематизації та узагальнення, в результаті яких сформовано авторський варіант трактування поняття; моделювання, які дали змогу визначити методичні умови та сформувати комплекс конкретних освітніх практик ефективного їх застосування в освітньому процесі. Результати досліджень. В результаті теоретичного аналізу проблеми розвитку дослідницьких, проєктних (інтегрально – дослідницько-проєктних) уточнена сутність поняття, яке вказує на його інтегративну природу і визначається як здатність до проєктування, яке реалізується на дослідницькій основі з повним циклом дослідницьких процесів, адекватним діагностичним інструментарієм. За результатами теоретичного аналізу проблеми були визначені базові позиці, алгоритми програмування процесу, акцентуючи увагу на початковому, апробовані інноваційні освітні практики. Висновки. Теоретично обґрунтовано сутність, базові підходи та методичні засади розвитку проєктно-дослідницької компетентності майбутніх педагогів, а також представлено сучасні практики її практичної імплементації. Узагальнення теоретичних і прикладних досліджень підтвердило доцільність обраного підходу та визначило засадничі положення, що забезпечують ефективність процесу на рівні методичного супроводу й практичної реалізації. Розроблені алгоритми окреслюють логіку формування цієї компетентності та її змістово-технологічне забезпечення.