Методи й засоби дослідницьких онлайн-завдань у подоланні навчальних труднощів здобувачів освіти - Совтис, Наталія Миколаївна; Павлюк, Наталія Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті досліджено проблему формування дослідницької компетентності здобувачів в умовах цифровізації сучасної вищої освіти. Наголошено, що трансформаційні процеси в освітньому просторі зумовлюють потребу переходу від репродуктивної моделі навчання до дослідницько-орієнтованої, однак частина здобувачів стикається з когнітивними, мотиваційними та організаційними труднощами під час здійснення самостійного наукового пошуку. Особливої уваги вимагає проблема фрагментарності знань, формалізації навчальної діяльності та недостатньо сформованих навичок академічного планування. Метою статті є розкриття потенціалу дослідницьких онлайн-завдань як ефективного інструменту подолання навчальних труднощів і формування навичок критичного аналізу в цифровому середовищі. Для досягнення мети визначено такі завдання: виявити та систематизувати основні труднощі здобувачів у процесі навчання в закладі вищої освіти, впорядкувати методичні підходи до впровадження дослідницьких онлайн-завдань у межах мовних дисциплін. Було використано методи: аналіз науково-методичної літератури, узагальнення та систематизація педагогічного досвіду, порівняльний аналіз, педагогічне спостереження, описовий метод.У результаті дослідження здійснено класифікацію типових викликів (когнітивних, мотиваційних, організаційних) та обґрунтовано систему методів роботи в онлайн-середовищі – від проблемно-пошукових до рефлексивних практик, що передбачають самоаналіз навчальних досягнень. Доведено, що залучення мовних корпусів, електронних архівів і цифрових бібліотек сприяє глибшому осмисленню складних наукових категорій та формуванню автономної дослідницької позиції здобувача.Зроблено висновок, що системне використання дослідницьких онлайн-завдань формує нову культуру навчання, яка поєднує традиційний текстоцентричний аналіз із сучасними цифровими інструментами, та забезпечує підготовку майбутніх фахівців до професійної діяльності в умовах цифрового академічного простору.