Потенціал інтерактивних методів навчання у процесі формування дослідницької компетентності майбутніх менеджерів - Журавльов, Дмитро Валерійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті здійснено комплексний теоретико-методологічний аналіз потенціалу інтерактивних методів у процесі формування дослідницької компетентності майбутніх менеджерів. Актуальність дослідження обумовлена трансформацією управлінської діяльності в умовах глобальної невизначеності, що вимагає впровадження інноваційних освітніх парадигм на засадах компетентнісного підходу (Н. Волкова), системної професійної підготовки (С. Кожушко), обґрунтування ролі цифрових та інтерактивних технологій (І. Олійник).В основу роботи покладено модель циклічного аналізу результатів Д. Колба, що дозволило інтерпретувати процес підготовки фахівців як послідовну конвертацію імітаційного досвіду в обґрунтовані управлінські рішення. Застосування концепції практико-орієнтованого моделювання Д. Шона сприяло виділенню механізмів професійної адаптації через вирішення реальних бізнес-кейсів.Особливу увагу приділено таким інтерактивним інструментам, як комплексні комп’ютерні бізнес-симуляції та кейс-стаді. Доведено, що імітаційне моделювання реальних бізнес-процесів дозволяє відійти від моделі пасивного споживання знань на користь активного проектування управлінських дій. Визначено роль викладача в інтерактивному середовищі як наставника та координатора дослідницького пошуку, що сприяє розвитку автономності майбутніх лідерів.Результати дослідження демонструють, що системне впровадження інтерактивних методів закладає фундамент для безперервного професійного розвитку за П. Сенджем. Практична цінність роботи полягає в оптимізації підготовки фахівців, здатних до адаптації та ефективного зростання згідно з методологією І. Адізеса.