Больові прийоми як ефективні засоби вирішення завдань в екстремальних умовах рукопашного бою - Радченко, Юрій Анатолійович; Костюченко, Василій Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Одним з ефективних засобів вирішення завдань в екстремальних умовах рукопашного бою є больові прийоми. Больові техніки у рукопашному бою широко використовуються у повноконтактних поєдинках для досягнення перемоги над суперником та змагальній діяльності під час демонстрації прикладної техніки, адже вони відображають реальні умови силового протиборства. Ефективність таких прийомів ґрунтується на точному знанні анатомо-біомеханічних особливостей суглобів, умінні створити необхідний важіль або ротаційний момент та здатності спортсмена коректно реагувати на динаміку атаки. Больові прийоми мають особливе значення у прикладному аспекті рукопашного бою, саме вони дозволяють швидко й контрольовано нейтралізувати противника без нанесення зайвих ушкоджень. Дослідження особливостей виконання больових прийомів у екстремальних ситуаціях рукопашного бою дозволить усунити певний дисбаланс між реальними потребами спортивного та прикладного спорту та наявною методичною базою, оскільки без глибокого аналізу біомеханічних умов і практичних обмежень техніка може втрачати ефективність або підвищувати ризик травмування.Мета дослідження – визначення важливості та особливостей застосування больових технік у різних аспектах рукопашного бою.Методи. Методологічна база дослідження ґрунтувалася на аналізі та узагальненні літературних джерел (теоретичний метод) і включала комплекс емпіричних процедур: відео аналіз змагальної діяльності, метод експертних оцінок, анкетування. Для кількісної обробки та аналізу отриманих емпіричних даних використовувалися методи математичної статистики. Описова статистика застосовувалася для первинного квантифікування результатів, що охоплювало розрахунок ключових параметрів розподілу: кількість та якість технічних дій у спортивному та прикладному розділах рукопашного бою.Результати. Проведений аналіз змагальної діяльності з рукопашного бою дає дозволяє зробити висновок, що саме застосування больових прийомів під час бою дає змогу здобути дострокову перемогу, а у прикладному розділі, на відміну від борцівської та ударної техніки, больові прийоми дають можливість нейтралізувати суперника з мінімальними травмами та точним дозуванням впливу, тому вони часто застосовуються для вирішення ситуаційних завдань в екстремальних умовах.Результати дослідження підтверджують доцільність використання больових прийомів у прикладному та спортивному розділах рукопашного бою та підкреслюють важливість формування у спортсменів аналітичних, технічних і тактичних навичок, необхідних для їх коректного та безпечного застосування в екстремальних умовах рукопашного бою.Висновки. Аналіз теоретичних і практичних аспектів застосування больових прийомів у рукопашному бою засвідчив, що їх ефективність визначається поєднанням біомеханічних умов, анатомічних особливостей суглобів та техніко-тактичної підготовленості спортсмена. Визначення ряду практичних чинників від яких залежить механізм больового впливу та подальша ефективність виконання больового прийому дає змогу методично правильно будувати тренувальний процес на різних етапах багаторічного удосконалення. Систематизований алгоритм визначення назви больових прийомів, який утворюється в залежності від структури самої дії надає змогу чітко індефікувати будь які больові техніки незалежно від положень в яких вони виконуються.