Структурно-функціональна модель формування та реалізації освітніх програм у системі антидопінгової діяльності у спорті в Україні - Дутчак, Мирослав Васильович; Коваль, Катерина Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті обґрунтовано актуальність розроблення структурно-функціональної моделі формування та реалізації освітніх програм у системі антидопінгової діяльності у спорті в Україні. Підкреслено, що в умовах імплементації положень Всесвітнього антидопінгового кодексу та Міжнародного стандарту з освіти антидопінгова освіта набуває статусу системоутворювального чинника профілактики порушень і формування культури «чистого спорту». Актуалізація проблеми зумовлена необхідністю переходу від фрагментарних освітніх заходів до цілісної, науково обґрунтованої системи, здатної забезпечити безперервність, адаптивність і результативність освітнього процесу. Методи: системний аналіз, структурно-функціональний аналіз, контент-аналіз нормативних документів, соціальне моделювання. Результати. Представлено структурно-функціональну модель, що охоплює взаємопов’язані блоки: цільовий, нормативно-інституційний, блок цільових груп, організаційно-методичний, мотиваційно-комунікативний, технологічний, оцінювально-результативний і корекційно-адаптивний. Обґрунтовано функціональне призначення кожного блоку та їх інтеграцію в єдину керовану систему. Визначено стратегічні цілі та завдання антидопінгової освіти, охарактеризовано механізми розроблення змісту програм, диференціації за цільовими групами, використання сучасних освітніх технологій, моніторингу й оцінювання результативності. Модель характеризується циклічністю, що забезпечує її гнучкість, здатність до самокорекції та сталого розвитку в умовах змін зовнішнього середовища.Висновки. Запропонована структурно-функціональна модель формування та реалізації освітніх програм у системі антидопінгової діяльності у спорті в Україні забезпечує узгодженість цілей, змісту, технологій та механізмів оцінювання. Модель характеризується циклічністю функціонування та створює передумови для сталого розвитку системи антидопінгової освіти в умовах змін зовнішнього середовища.