Графічна підготовка майбутніх педагогів професійного навчання транспортного профілю в умовах інформатизації суспільства - Волкова, Наталія Валентинівна; Горбатюк, Роман Михайлович; Цись, Олег Олександрович; Бурега, Назар Васильович; Загородній, Роман Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою статті є обґрунтування методики графічної підготовки майбутніх педагогів професійного навчання спеціальності А5.38 Професійна освіта (Транспорт) у педагогічних закладах вищої освіти. У процесі дослідження використано комплекс теоретичних (аналіз наукових джерел, синтез методологічних підходів) та емпіричних (проєктування та імітаційне моделювання) методів. Обґрунтовано перехід від традиційних методів графічної підготовки здобувачів освіти до формування їх візуально-проєктувальної компетентності засобами сучасних САПР (AutoCAD, SolidWorks). Розроблено методику графічної підготовки майбутніх бакалаврів транспортного профілю, яка базується на трьох послідовних рівнях опанування графічними технологіями: параметричне двовимірне креслення, об’ємне твердотільне моделювання, імітація збирання виробу та аналіз його кінематики. Представлена методика передбачає зміну позиції здобувачів вищої освіти. Завдяки інструментам SolidWorks він стає проєктувальником освітнього контенту, що дозволяє автоматизувати рутинні операції, звільняючи час для творчого пошуку та аналізу альтернативних технічних рішень. Результати дослідження доводять, що графічна підготовка майбутніх бакалаврів базується на принципі «потрійної компетентності»: технічні компетентності (hard skills), цифрові компетентності (digital skills), педагогічні компетентності (soft skills). Графічна підготовка в умовах інформатизації суспільства трансформується з вивчення правил оформлення документації у процес візуально-цифрового інжинірингу, що є фундаментом професійної мобільності майбутніх педагогів професійного навчання транспортного профілю. Детальний аналіз практичної підготовки майбутніх педагогів професійного навчання транспортного профілю вимагає розгляду її як багатогранного процесу, що поєднує інженерно-технічну експертизу, операційну майстерність та педагогічний дизайн. Висновки свідчать про переосмислення сутності графічної підготовки майбутніх педагогів професійного навчання транспортного профілю: вона перестає бути суто технічною дисципліною і трансформується у складну візуально-проєктувальну компетентність.