Характеристика анімаційної діяльності та її засобів у професійній підготовці вчителів фізичної культури і спорту: огляд наукових досліджень - Собко, Ірина Миколаївна; Борисенко, Наталія Олексіївна; Санжарова, Ніна Миколаївна; Карпунець, Тетяна В'ячеславівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета дослідження – надати характеристику застосування засобів анімаційної діяльності у професійній підготовці вчителів фізичної культури і спорту на основі аналізу сучасної наукової літератури. Методи дослідження: аналіз і систематизацію наукової літератури здійснено з використанням науково-метричної бази Google Scholar із застосуванням логічного методу узагальнення та інтерпретації отриманих результатів. За ключовим словом «анімаційна діяльність» було відібрано 12600 джерел, з яких потім за уточненнями за ключовими словами, «професійна підготовка», «дозвіллева діяльність», «майбутні фахівці фізичної культури і спорту», було відібрано було виявлено 18 джерел для аналізу. Результати. Проведений аналіз наукових досліджень свідчить про багатовимірність і педагогічну цінність анімаційної діяльності у системі професійної підготовки вчителів фізичної культури і спорту. Узагальнення підходів різних авторів дозволяє констатувати, що анімаційні засоби охоплюють руховий, емоційний, комунікативний, культурний і творчий компоненти освітнього процесу, забезпечуючи комплексний вплив на формування професійної компетентності майбутніх фахівців. Показано, що анімаційна діяльність виступає не лише інструментом активізації рухової активності здобувачів освіти, а й ефективним педагогічним механізмом розвитку організаторських умінь, креативності, здатності до командної взаємодії, емоційної саморегуляції та мотивації до професійної діяльності. Анімаційна діяльність інтегрує освітні, оздоровчі та соціокультурні функції, створюючи умови для формування сучасного конкурентоспроможного педагога, здатного застосовувати інноваційні підходи у практиці фізичного виховання. Висновки. Аналіз літератури свідчить про наявність певних теоретичних і практичних напрацювань у сфері анімаційної діяльності, що охоплюють широкий спектр засобів, від ігрових, змагальних і рекреаційних форм до комунікативних, культурних і творчих технологій, спрямованих на поєднання рухової активності з емоційним залученням, соціальною взаємодією та професійним становленням майбутніх фахівців.