Методологічні засади реалізації інноваційних стратегій іншомовної підготовки здобувачів вищої освіти: синергія традиційних і новітніх підходів - Бондарчук, Юлія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті представлено комплексне обґрунтування методологічних засад реалізації інноваційних стратегій іншомовної підготовки здобувачів вищої освіти в умовах сучасної трансформації освітнього простору. Акцент робиться на необхідності синергійного поєднання традиційних та новітніх методологічних підходів, які в умовах глобалізаційних, цифрових і соціальних викликів формують цілісну рамку ефективності освітнього процесу. Здійснено аналіз стратегічного, компетентнісного, діяльнісного, комунікативного, когнітивного, інтеракційного, інтеркультурного та цифрового підходів у їх взаємодоповнюваності, а також охарактеризовано їхній методологічний потенціал у контексті оновлення іншомовної підготовки. Підкреслено, що інноваційні стратегії іншомовного навчання неможливо реалізувати без формування узгодженої методологічної основи, здатної забезпечити гнучкість, адаптивність, індивідуалізацію та професійну спрямованість підготовки здобувачів. Розкрито зміст стратегічного підходу, орієнтованого на довгострокове планування розвитку іншомовних компетентностей, і компетентнісного підходу, який забезпечує інтеграцію знань, умінь, навичок, досвіду, цінностей і рефлексійних механізмів. Обґрунтовано, що саме поєднання цих підходів забезпечує системність і прогнозованість освітнього процесу, тоді як новітні підходи – цифровий, мережевий, мультимодальний – забезпечують його гнучкість та інноваційний потенціал. У статті запропоновано авторську матрицю синергії традиційних та новітніх підходів, яка відображає механізми їхнього поєднання в логіці інноваційних стратегій іншомовної підготовки. Матриця має пояснювальний і конструкторський характер, дозволяючи окреслити оптимальні комбінації методологічних рішень для модернізації освітніх практик. Зазначено, що синергія підходів сприяє формуванню цілісної, адаптивної й професійно орієнтованої моделі іншомовної підготовки, здатної відповідати викликам сучасності та забезпечувати високу якість іншомовної освіти у вищій школі.