Безперервна профільна освіта лікарів у контексті розвитку системи охорони здоров’я та новітніх медичних технологій - Вєсова, Олена Петрівна; Камінський, Валерій Валерійович; Кривошеєва, Анна Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є аналіз можливостей реалізації індивідуальної освітньої траєкторії лікарів під час підготовки до атестації відповідно до вимог чинного законодавства. Методи. У дослідженні застосовано системний підхід до ретроспективного статистичного аналізу суцільної сукупності даних щодо заходів БПР, запланованих на 2025 рік і зареєстрованих на вебресурсах Центру якості освіти МОЗ України (https://www.testcentr.org.ua), Центру громадського здоров’я МОЗ України (https://portal.phc.org.ua) та Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика (https://www.nuozu.edu.ua). Порівняльний аналіз кількості заходів відносно кількості лікарів здійснювався відповідно до даних ДУ «Центр громадського здоров’я» МОЗ і Центру якості освіти МОЗ. Результати. Аналіз структури заходів БПР на 2025 рік засвідчив, що найбільша їхня кількість передбачена для лікарів загальної практики – сімейної медицини (3695) та стоматологів (2532). Частка освітніх подій з обов’язкових для атестації напрямів становила 26,7 % (988 заходів) для сімейних лікарів та 24,6 % (623 заходи) – для стоматологів. Серед обов’язкових напрямів найбільша кількість заходів БПР стосувалася «Невідкладної медичної допомоги»: 475 заходів для лікарів загальної практики (медіанна вартість – 338 грн) та 277 заходів для стоматологів (медіанна вартість – 375 грн). Попри значну кількість провайдерів (618), за напрямом «Порядок проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих від насильства» було зареєстровано лише 40 заходів для сімейних лікарів (медіанна вартість – 775 грн) і 18 – для стоматологів (вартість – 750 грн). Аналіз інформації з відкритих джерел засвідчив, що важливу роль для формування індивідуальної освітньої траєкторії може виконувати Платформа дистанційного навчання «Центр громадського здоров’я» МОЗ, на якій представлено безоплатні онлайн-курси за всіма обов’язковими для атестації напрямами. У плані заходів БПР на 2025 рік, підготовленому викладачами Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика, переважали освітні події для лікарів-стоматологів: 18 заходів (для сімейних лікарів – лише 7), із них 6 – за всіма обов’язковими напрямами, крім «Етичні питання» та «Інфекційний контроль». Висновки. Ретроспективний аналіз чинної системи БПР медичних працівників за 2025 рік підтвердив значні інформаційні можливості електронної системи забезпечення БПР Центру якості освіти МОЗ щодо формування індивідуальної освітньої траєкторії лікаря. Крім того, результати дослідження також дають змогу рекомендувати Платформу дистанційного навчання ЦГЗ МОЗ як ефективний ресурс для проходження безоплатних онлайн-курсів з усіх обов’язкових для атестації напрямів. Проведення НУОЗ України імені П. Л. Шупика 18 освітніх заходів, зокрема 6 з обов’язкових напрямів для фахівців за спеціальністю «Стоматологія», забезпечило належне вдосконалення професійних компетентностей лікарів-стоматологів та їхню підготовку до атестації.