Застосування кейс-методу у підготовці студентів юридичного профілю для розвитку soft skills - Мора, Арьє Владиславович; Кожушко, Світлана Павлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: метою дослідження є теоретичне обґрунтування та аналіз можливостей застосування кейс-методу у процесі підготовки студентів юридичного профілю для розвитку soft skills як важливого компоненту професійної компетентності сучасного юриста. У сучасних умовах трансформації системи вищої освіти та зростання вимог до професійної підготовки фахівців юридичної сфери виникає потреба у впровадженні інноваційних педагогічних технологій, що сприяють формуванню не лише фахових знань, але й універсальних навичок. Особливого значення набувають soft skills, які забезпечують ефективну професійну діяльність юристів, здатність до комунікації, критичного мислення, командної взаємодії та прийняття рішень у складних правових ситуаціях.У дослідженні використано комплекс теоретичних методів, зокрема аналіз і синтез наукової літератури, систематизацію та узагальнення сучасних наукових підходів до проблеми розвитку soft skills у процесі професійної підготовки майбутніх юристів. Також застосовано порівняльний аналіз міжнародного досвіду використання кейс-методу у системі юридичної освіти, що дозволило визначити основні тенденції та перспективи його використання.У статті розкрито сутність кейс-методу як інноваційної освітньої технології, що базується на аналізі реальних або змодельованих професійних ситуацій. Встановлено, що застосування кейс-методу сприяє формуванню критичного мислення, розвитку комунікативних навичок, здатності до аргументації правових позицій та прийняття обґрунтованих рішень. Обґрунтовано, що використання кейсів у навчальному процесі сприяє активізації пізнавальної діяльності студентів та формуванню практично орієнтованих компетентностей.Доведено, що кейс-метод є ефективним інструментом розвитку soft skills у студентів юридичного профілю. Інтеграція цієї технології у систему юридичної освіти дозволяє підвищити якість професійної підготовки майбутніх юристів та забезпечити їх готовність до вирішення складних правових завдань у професійній діяльності.