Педагогічний потенціал народних ігор і забав в туристичній діяльності дітей дошкільного та молодшого шкільного віку - Кузнецова, Лариса Іванівна; Долженко, Людмила Павлівна; Бричук, Марія Степанівна; Павлова, Тетяна Віталіївна; Перегінець, Михайло Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: в статті розглянуто та проаналізовано історичні згадки про виникнення народних ігор, сучасних аспектів використання українських народних ігор і забав, які рекомендовано дітям дошкільного та молодшого шкільного віку під час проведення екскурсій, туристичних походів. Висвітлено роль та місце народних ігор і забав та їх вплив на формування світогляду, ціннісних пріоритетів дітей. Визначено основні дефініції та поняття які відносяться до ігрової та туристичної діяльності дітей, перелік народних ігор і забав, які рекомендовано використовувати під час туристичних походів.Мета статті: є аналіз та обґрунтування педагогічного потенціалу українських народних ігор і забав у контексті туристичної діяльності дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.Методи: аналіз та узагальнення даних науково-методичних джерел; педагогічні методи досліджень; аналіз, синтез, порівняння даних науково-методичної літератури щодо даної проблематики .Результат: на основі аналізу публікацій доведено, що інтеграція народних традицій у туристично-краєзнавчу роботу є ефективним інструментом формування національної свідомості дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.Проаналізовано вплив народних ігор на дітей під час проведення походів, на їх фізичний та психо-емоційний стан, розглянуто естетична складова ігрової діяльності, гендерні особливості народних ігор. Зазначено, що українські народні ігри під час туристичних походів сприяють не лише фізичному розвитку дітей, але і покращенню їх психо-емоційного стану.Висновки: українські народні ігри і забави, в поєднанні з туристичною діяльністю дітей, включають ті види рухової активності, які історично склалися з метою фізичного та психічного впливу на розвиток дитини, підготовки до активного життя.