Розвиток цифрових навичок викладачів як передумова ефективного запровадження інноваційних технологій у вищій освіті України - Дніпровська, Тетяна Володимирівна; Коблік, Віра Валеріївна; Павленко, Ірина Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Статтю присвячено аналізу розвитку цифрових навичок викладачів закладів вищої освіти як визначальної передумови результативного впровадження інноваційних технологій та модернізації освітнього процесу. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування значущості цифрової компетентності науково-педагогічних працівників і з’ясування її впливу на якість організації навчання у закладах вищої освіти України. Методологічну основустановлять системний, компетентнісний і діяльнісний підходи; використано аналіз, синтез, порівняння й узагальнення даних наукових джерел. Результати. У роботі визначено структурні компоненти цифрових навичок викладачів: інформаційно-цифровий, що охоплює пошук і критичне оцінювання даних; дидактико-цифровий, спрямований на проєктування електронного навчального контенту; комунікативно-цифровий, пов’язаний із використанням онлайн-взаємодії; рефлексивно-аналітичний, що передбачає самооцінювання та вдосконалення професійної діяльності. Доведено, що високий рівень цифрової компетентності дає змогу викладачам активно застосовувати змішане й дистанційне навчання, здійснювати управління курсами на цифрових платформах, використовувати інструменти формувального та підсумкового оцінювання, персоналізувати освітній процес. Водночас виявлено перешкоди у розвитку цифрових навичок: фрагментарність підвищення кваліфікації, недостатню матеріально-технічну базу, обмежену методичну підтримку й нерівний доступ до сучасних ресурсів. Обґрунтовано організаційно-педагогічні умови ефективного формування цифрової компетентності: безперервний професійний розвиток, інтеграцію формальної та неформальної освіти, наставництво, створення інноваційного цифрового середовища у ЗВО.Висновки підкреслюють, що системна політика розвитку цифрових навичок викладачів є необхідною умовою підвищення якості вищої освіти, конкурентоспроможності університетів і їхньої адаптації до викликів цифрового суспільства.