Лінгводидактичні стратегії продукування тексту як дієвий чинник формування граматичної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури - Горохова, Тетяна Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета дослідження полягає в обґрунтуванні лінгводидактичних стратегій продукування тексту як дієвого чинника формування граматичної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури у процесі вивчення дисциплін мовознавчого циклу; у визначенні змістових характеристик базових понять «граматична компетентність майбутніх учителів української мови і літератури» і «лінгводидактична стратегія продукування тексту»; а також у розробленні та описі поетапної реалізації лінгводидактичних стратегій продукування тексту в освітньому процесі університету. Методи. Для досягнення мети дослідження застосовано комплекс взаємодоповнювальних методів: теоретичних – аналіз, синтез, систематизація та узагальнення наукових джерел із педагогіки, дидактики, лінгводидактики й методики навчання мови для визначення теоретико-методологічних засад дослідження; порівняльно-зіставний аналіз дефінітивного апарату досліджуваної проблеми; емпіричних – педагогічне спостереження за навчально-пізнавальною діяльністю студентів-філологів у процесі вивчення синтаксису і морфології сучасної української мови; вивчення й узагальнення педагогічного досвіду впровадження лінгводидактичних стратегій у практику університетської мовної освіти; анкетування й бесіди зі студентами та науково-педагогічними працівниками з метою з'ясування рівнів сформованості граматичної компетентності; статистичних – кількісний та якісний аналіз результатів педагогічних спостережень і діагностування. Результати. У статті уточнено зміст поняття «граматична компетентність майбутніх учителів української мови і літератури» як інтегрованої здатності створювати осмислені і зв'язні висловлення на основі системних знань морфологічного та синтаксичного рівнів мови. Описано лінгводидактичні стратегії продукування тексту з виокремленням орієнтувального та діяльнісного етапів їхньої реалізації. Схарактеризовано ефективний методичний інструментарій формування граматичної компетентності майбутніх учителів-словесників: систему вправ і завдань когнітивного, конструктивного і комунікативного типів; лінгвістичні ігри («Граматист», «Мовний марафон»); навчальні проєкти; вікі-технології; проблемні завдання на основі паралельних граматичних конструкцій. Висновки. Лінгводидактичні стратегії продукування тексту корелюють із логікою сучасного освітнього процесу в університеті, розвивають у майбутніх учителів граматичну ерудицію, лінгвістичну гнучкість та мовне чуття, сприяють формуванню мотивації студентів-філологів до вдосконалення індивідуальної граматичної компетентності. Перспективи подальших досліджень пов'язані з розробленням інноваційного методичного інструментарію прикладного спрямування для інтегрування освітніх складників дисциплін мовознавчого циклу.