Лінгводидактичний потенціал відеохостингів у навчанні іноземних мов: теоретико-методологічний аналіз - Власова, Валерія Павлівна; Язловицька, Олена Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Дослідження присвячене комплексному аналізу лінгводидактичного потенціалу сучасних відеохостингів як стратегічних інструментів у системі іншомовної освіти для інтенсифікації навчання іноземних мов та основі теорії мультимедійного навчання та концепції “rewilding” освітнього процесу. Застосовано теоретичний аналіз літератури, синтез для класифікації освітніх можливостей платформ, метод аналогії для виявлення лінгвокультурних патернів та інтегративний огляд досліджень за період останнього десятиріччя. Теоретичну базу уклали принципи Когнітивної теорії когнітивного навчання Р. Майєра. Доведено, що відеохостинги забезпечують реалізацію принципів автентичності та автономності через залучення цифрового досвіду студентів. Виявлено, що YouTube є універсальним ресурсом, використання якого із субтитрами підвищує засвоєння лексики на 35%. TikTok визначено як інструмент мікронавчання для розвитку фонетичної компетенції через механізми імітації (shadowing). Vimeo ідентифіковано як оптимальне рішення для професійних курсів через високу якість зображення та відсутність реклами. Визначено ефективність інтерактивного відео, де гейміфікація та вбудовані квізи забезпечують позитивний ефект у розвитку навичок аудіювання. Описано когнітивні принципи дизайну навчального відео: сигналізація, сегментація та вилучення інформаційного шуму. Результати можуть бути використані для розробки методичних рекомендацій щодо структурування занять за триетапною (pre-viewing, viewing, post-viewing) та дизайну контенту, адаптованого до когнітивних особливостей сприйняття. Відеохостинги забезпечують інтеграцію формальної освіти та цифрової соціалізації молоді. Ключовим викликом залишається низька методична готовність педагогів: лише 7% викладачів повноцінно застосовують розширені стратегії дизайну та аналітики мультимедійного контенту.